1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Viikonloppukooste

Viisi kiinnostavaa juttua sunnuntai-iltaan: Risto Räppääjän lapsinäyttelijä vihan kohteena, Suomen sotien pitkä varjo ja eläinvideoiden kärsivät lemmikit

Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle viikon kiinnostavimpia juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.

Viikonloppukooste
Samuel Shipway
Jani Aarnio / Yle

Samuel Shipway joutui Risto Räppääjän roolista kiusatuksi ja Youtubessa vihan kohteeksi – vasta diagnoosit toivat rauhan

18-vuotias Samuel Shipway puhuu suoraan Tourettestaan ja pakko-oireistaan, jotta avoimuus lisääntyisi. "Yläkoulu ei ollut minulle hyvää aikaa. Mietin pitkään, olisiko minua härnätty ilman Riston roolia. Luultavasti ei. Nykyään muistan ajoista ennemminkin elokuvat kuin kiusaajat.", sanoo Shipway.

Isä syöttää pallon
Kolmilapsisen perheen isä Naoyuki Katsuma on koti-isänä kohta puolitoista vuotta.Jenny Matikainen / Yle

Isyyslomahaaveesta on pelottavaa kertoa pomolle – Naoyuki Katsuma uskaltautui, ja nyt Japanissa harvinainen koti-isyys vie kaikki voimat

"Sain kylmiä väreitä kun tajusin, että naiset tekevät tämän kaiken yksin", sanoo koti-isäksi ryhtynyt kolmen lapsen isä. Japanissa naiset tekevät moninkertaisen määrän kotitöitä miehiin verrattuna.

Miehen ja naisen vaatteet hotellihuoneessa
Toisen temperamentin erilaisuus voi aluksi viehättää, mutta ajan kuluessa se voi alkaa ärsyttää.Jyrki Lyytikkä / Yle

Erilaisten temperamenttipiirteiden ymmärtäminen voi avata monia parisuhdelukkoja – "Vähentää turhia riitoja ja loukkaantumisia"

Erilaisten temperamenttipiirteiden ymmärtäminen lisää itsetuntemusta, mikä auttaa ymmärtämään paremmin myös muita ihmisiä. Asiasta kirjan julkaissut Minna Oulasmaa puhuu temperamenttiälystä. Se on tärkeä osa sosiaalisia taitojamme ja jokainen voi kehittää sitä itsessään.

Sodan jäljet
Stina Tuominen / Yle

Suomalaiset teinistä eläkeläiseen kertovat, miten sotien jäljet heissä yhä näkyvät – “Me olemme esivanhempiemme summa”

Usein vasta neljäs sukupolvi on sotatraumoista täysin vapaa. Monet heistä ovat nyt nuoria aikuisia.

Porträttbild på kattunge.

Eläinvideon kylpevä jänis voikin olla kauhusta kankea, eikä banaanipukuinen koira voi ilmaista itseään: "Mitä se kertoo meistä ihmisinä, jos nauramme muiden hädälle?"

Söpöissä eläinvideoissa ei kaikki asiantuntijoiden mukaan ole välttämättä niin hauskaa, miltä näyttää.

Lue seuraavaksi