Hyppää sisältöön

Long Playn Anu Silfverberg: “Toimittaja ei voi levittää huhuja sosiaalisessa mediassa”

Toimittajilla on usein agenda, eikä se ole paha asia, toteaa Anu Silfverberg. Silfverberg ja Ylioppilaslehden Susanne Salmi vierailivat Viimeinen sana -ohjelmassa. 

Ylen aamu, viimeinen sana 21.12.2019

Miten erottaa journalismi ja mielipiteet, kun samat toimittajat syytävät molempia? Mitä ajatella, kun toimittaja vaatii hallituksen eroa?

Toimittajien pitää harkita aina, mistä he voivat tehdä juttuja ja mitä he voivat kommentoida sosiaalisessa mediassa, sanoo Ylioppilaslehden (siirryt toiseen palveluun)päätoimittaja Susanne Salmi.

Long Playn (siirryt toiseen palveluun) toimituspäällikkö Anu Silfverberg on samoilla linjoilla. Sekä töissä että vapaalla journalistin pitää käyttäytyä niin, että voi perustella toimintansa lukijoilleen, kollegoilleen ja läheisilleen.

– Muullakin tavalla kuin toteamalla, että minulla on oikeus! Silfverberg sanoo.

Toimittaja ei voi ajaa kaksilla vankkureilla ja levittää huhuja sosiaalisessa mediassa, koska niitä ei voi julkaista lehdessä, Anu Silfverberg muistuttaa. Hallituskriisin aikana toimittajien keskustelu Twitterissä äityi lennokkaaksi. Esimerkiksi Timo Haapala vaati hallitusta eroamaan.

Salmi ja Silferberg olivat vieraina Ylen aamun media-aiheisessa Viimeinen sana -keskustelussa lauantaina. Voit katsoa keskustelun klikkaamalla yllä olevaa kuvaa.

“Toimittajilla on aina agenda, mutta se ei ole paha asia”

Toimittajia syytetään välillä agendajournalismista. Se tarkoittaa sitä, että toimittajat ajaisivat tiettyä asiaa jutuillaan.

Viimeksi professori Martin Scheinin syytti Timo Haapalaa maalittamisesta.Ilta-Sanomat puuttui tähän pääkirjoituksessaan.

Anu Silfverberg pitää agendajournalismista puhumista ongelmallisena. Hänestä esimerkiksi tutkivalla journalismilla on aina agenda: se haluaa paljastaa vääryyksiä, jotta maailmasta tulisi parempi paikka.

– Kaikkia toimittajia on joskus syytetty agendajournalismista. Minua vaivaa se sana.

Toimittajan uskottavuus ei perustu mielipiteisiin, vaan siihen, miten hän lähteyttää juttunsa, Silfverberg muistuttaa.

Jokaisella toimittajalla on mielipiteitä, vaikka he muuta itse ajattelisivat

Toimittajilla on oikeus mielipiteisiin ja poliittisiin näkemyksiin. Olennaista on miettiä, miten ne vaikuttavat journalismiin, Anu Silfverberg sanoo.

Joskus toimittajat yrittävät julistaa itsensä objektiiviseksi, vaikkapa sanomalla, etteivät äänestä. Tämä on Silfverbergin mielestä itsensä huijaamista.

– Kaikilla meillä on maailmankuva. Jos tiedostamme sen, voimme olla rehellisiä lukijoille ja osaamme tiedostaa sen, Silfverberg toteaa.

– Jos huomaa olevansa hirvittävän mielipiteellinen jostakin asiasta, saattaa olla fiksua sanoa journalistiselle pomolle, että vetäytyy asiasta, Susanne Salmi sanoo.

Toimittajan pitää myös ottaa huomioon, miten hänen mielipiteensä vaikuttaa juttujen vastaanottoon. Jos esimerkiksi toimittaja Twitterissä jatkuvasti haukkuu hallitusta, lukijat tulkitsevat hänen juttunsa näiden mielipiteiden kautta.

Mielipiteet ja tosiasiat pitää voida erottaa, sanoo jo journalistin ohjeet

Journalistin ohjeiden kohta 11 kuuluu seuraavasti: Yleisön on voitava erottaa tosiasiat mielipiteistä ja sepitteellisestä aineistosta. Onnistutaanko tässä?

– Lukijat ovat fiksuja: jos tekstissä on tunniste, että se on essee tai vaikka mielipiteellinen teksti, he tunnistavat sen, Ylioppilaslehden päätoimittaja Susanne Salmi sanoo.

American Press Instituten tutkimuksen mukaan vain 40 prosenttia amerikkalaisista koki helpoksi erottaa mielipidetekstit ja uutistekstit

60 prosenttia amerikkalaisista lukijoista ei tiedä, milloin toimittaja kertoo tosiasioita, milloin mielipiteitä, Salmi sanoo. Silti hän uskoo suomalaisten lukijoiden medialukutaitoon.

Anna palautetta!

Viimeistä sanaa on lähetetty Ylen aamussa lauantaisin tämän syksyn ajan. Kahdeksassa jaksossa on käsitelty muun muassa Veikkauksen julkisuuskuvaa, kulttuurisotia uutismediassa ja Helsingin Sanomien Veijo Baltzar -jutun (siirryt toiseen palveluun) syntyä.

Nyt pyydämme osiosta palautetta teiltä: mikä siinä on ollut hyvää, ja miten sitä kehittäisitte. Voit antaa palautetta tällä lomakkeella. (siirryt toiseen palveluun) Vastaajia yksilöiviä tietoja ei tallenneta. Ellet pysty käyttämään lomaketta, voit antaa palautetta sähköpostitse, Twitterissä tai tämän jutun kommenttikentässä.

Tekstiä korjattu 21.12. kello 19.36: poistettu kohta, jossa Scheininin sanottiin syyttäneen Haapalaa Haaviston maalittamisesta.

.
.