Merivartioston uponnut vartiovene nostettiin Loviisan edustalla – katso video operaatiosta

Nosto-operaatiota oli suorittamassa Rajavartiolaitoksen lisäksi pelastuslaitoksen ja poliisin yksikköjä.

vesiliikenneonnettomuudet
Loviisan edustalla juhannuspäivänä karille ajanutta ja uponnutta merivartiovene PV 183 nostetaan Keipsalon itäisellä selällä 24. kesäkuuta.
Loviisan edustalla juhannuspäivänä karille ajanut ja uponnut merivartiovene PV 183:n nostettiin 24.6. Keipsalon itäisellä selällä. Yksi merivartija kuoli turmassa.

Loviisan edustalla juhannuspäivänä karille ajanut ja uponnut merivartiovene PV 183:n on nostettu Keipsalon itäisellä selällä, kertoo Onnettomuustutkintakeskus Otkes.

– Nosto-operaatio aloitettiin aamulla ja se saatiin päätöksen puolisen tuntia sitten, sanoi Otkesin viestintäpäällikkö Tiina Bieber hieman ennen viittä tänään keskiviikkona.

Uppoamispaikka on kivikkoinen ja matala. Nosto-operaatiota oli suorittamassa Rajavartiolaitoksen lisäksi pelastuslaitoksen ja poliisin yksikköjä.

Ylen toimittaja Tuomas Rimpiläinen kävi seuraamassa nosto-operaatiota rannalta käsin reilun kilometrin päässä itse nostopaikasta. Hieman kolmen jälkeen iltapäivällä uponnutta venettä ei vielä näkynyt pinnalla.

– Sukeltajat olivat vedessä valmistelemassa nostoa ja kaksi merivartioston alusta kellui nostopaikan lähettyvillä. Paikallisen asukkaan mukaan nostoon käytettävä laiva oli saapunut paikalle jo kymmeneltä aamulla, sanoo Rimpiläinen.

Loviisan edustalla juhannuspäivänä karille ajanutta ja uponnutta merivartiovene PV 183 nostetaan Keipsalon itäisellä selällä 24. kesäkuuta.
Loviisan edustalla juhannuspäivänä karille ajanutta ja uponnutta merivartiovene PV 183 nostetaan Keipsalon itäisellä selällä 24. kesäkuuta.Onnettomuustutkintakeskus

Veneen tekninen tutkinta on tarkoitus aloittaa torstaina

Uppoamispaikan läheisyyteen ei toivota ulkopuolisia vaarantamaan nosto-operaatiota tai aiheuttamaan mahdollista uutta onnettomuutta. Alueella on voimassa myös tilapäinen lentokielto.

Venettä päästiin Bieberin mukaan nostamaan vasta nyt, koska esimerkiksi turvallisuustekijät piti suunnitella huolella. Lisäksi nosto suoritetaan monen viranomaisen yhteistyönä, mikä myös vaikutti noston ajankohtaan.

– Kolmas tekijä on tietenkin sääolosuhteet, jotka olivat tänään suosiolliset, sanoo Bieber.

Otkesin ja poliisin on tarkoitus huomenna aloittaa veneessä tekninen tutkinta. Bieber ei kuitenkaan vielä paljastanut, minne turmavene kuljetetaan tutkittavaksi.

Bieberin mukaan Otkes on arvioinut, että tutkinta veisi kaikkiaan noin kahdeksan kuukautta.

Uponnut partiolaiva Loviisan edustalla merellä sunnuntaina 21. kesäkuuta 2020.
Uponnut partiovene Loviisan edustalla merellä sunnuntaina.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Kolmen hengen partiosta kahden onnistui pelastautua

Suomenlahden merivartioston vartiolaiva Turvan partiovene upposi saatuaan pohjakosketuksen Loviisan edustalla juhannuspäivän iltana.

Partioveneessä oli kolmen hengen miehistö, joista kahden onnistui pelastautua. Yksi merivartija jäi sisään vedellä täyttyvään veneeseen.

Merivartija saatiin lopulta pois veneestä ja kuljetettiin Rajavartiolaitoksen helikopterilla Meilahden sairaalaan. Merivartija todettiin kuolleeksi sairaalassa.

Onnettomuustutkintakeskus aloitti tiistaina tutkinnan onnettomuuden syistä. Itä-Uudenmaan poliisi tekee kuolinsyyntutkintaa.

Merivartioston uponneen veneen nosto.
Operaation arvioitiin kestävän useita tunteja.Onnettomuustutkintakeskus

Lue myös:

Otkes on aloittanut tutkinnan merivartioston partioveneen onnettomuudesta

Merivartioston uponnut partiovene pyritään nostamaan tällä viikolla – paikallinen veneilijä: "Vaikea uskoa, että ovat tahallaan yrittäneet oikaista"

Merivartioston apulaiskomentaja pitää onnettomuutta valitettavan surullisena – "Arkinen työ jatkuu silti surun keskellä"

Merivartioston partiovene upposi juhannuspäivänä, yksi merivartija kuoli