Hyppää sisältöön

Savon Voima teki jättikaupat – ostaa Fortumilta Joensuun kaukolämpötoiminnan ja sähköntuotannon 530 miljoonalla eurolla

Savon Voimasta kasvaa kaupan myötä Suomen kahdeksanneksi suurin kaukolämmön toimittaja.

Savon Voima vastaa jatkossa myös Joensuun kaupungin kaukolämpöverkosta. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Pohjoissavolainen energiayhtiö Savon Voima ostaa Fortumilta Joensuun kaupungin kaukolämpöliiketoiminnan.

Kaupan kokonaisarvo on 530 miljoonaa euroa. Se kattaa sähkön ja lämmön yhteistuotantolaitoksen sekä Joensuun kaukolämpöverkon varalämpökeskuksineen.

Fortumin Joensuun yksikön muutama työntekijä siirtyy Savon Voiman palvelukseen. Samalla Savon Voimalle siirtyvät alihankintasopimukset.

Kauppa astuu Savon Voiman toimitusjohtajan Arto Sutisen mukaan voimaan vuodenvaihteessa. Sutinen sanoo, että kaukolämmön hinnoitteluun ei ole tulossa isoja muutoksia Joensuussa.

"Joensuu on merkittävä alueellinen kasvukeskittymä"

Savon Voimasta tulee Suomen kahdeksanneksi suurin kaukolämmön toimittaja noin 1,2 terawattitunnin tuotannolla. Suomessa on hieman yli sata kaukolämpöyhtiötä.

Savon Voima pyrkii vahvistamaan kaupalla asemaansa energiatoimialalla.

– Joensuu on merkittävä alueellinen kasvukeskittymä ja läheinen sijainti Itä-Suomessa mahdollistaa synergiahyötyjen aikaansaamisen, sanoo tiedotteessa Savon Voiman taustayhtiön Savon Energiaholdingin puheenjohtaja Ossi Martikainen.

Savon Voima kertoo tiedotteessaan myös, että se sitoutuu viemään eteenpäin Joensuun kaupungin ilmasto-ohjelmaa kohti hiilineutraalia kaupunkia.

Savon Voimalla on bioenergiaohjelma, jonka tavoitteena on tuottaa energia pääosin paikallisilla ja ympäristöystävällisillä polttoaineilla. Joensuussa energiantuotanto perustuu tällä hetkellä noin 70 prosenttisesti uusiutuviin energialähteisiin.

Noin 60 prosenttia Joensuun asukkaista on kaukolämmön piirissä.

Savon Voima -konsernin omistaa Savon Energiaholding Oy, jonka omistajia ovat toimialueen 20 kuntaa Pohjois- ja Etelä-Savossa sekä Keski-Suomessa.

.
.