1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kaukolämpö

Sähköliiton lakko vaarantaa asukkaiden kaukolämmön tammikuussa Kokkolassa – "Vastuutonta ja kohtuutonta"

Tukilakkoon on lähdössä Suomessa neljä tehtaille energiaa tuottavaa yhtiötä.

Kokkolan Energian kaukolämpökeskus. Kuva: YLE / Kalle Niskala

Sähköliiton vientialojen suuria työpaikkoja koskevan lakon laajentuminen voi vaarantaa kokkolalaisten kaukolämmön tuotannon.

Kokkolassa lakossa on ollut joulukuun 5. päivästä saakka noin 30 Bolidenin sinkkitehtaan työntekijää. Työtaistelu rajoittaa tehtaan tuotantoa.

Sähköliiton hallitus on ilmoittanut laajentavansa lakon tukitoimia 2. tammikuuta lähtien. Tukilakkoon osallistuvat neljä tehtaille energiaa tuottavaa yhtiötä Torniosta, Uudestakaupungista ja Kokkolasta. Kokkolan Energian kaksi voimalaitosta ovat tärkeitä koko kaupungin kaukolämmöntuotannolle.

Mikäli työtaistelu johtaa voimalaitosten alasajoon, sähköntuotannon lisäksi pysähtyy myös lämmöntoimitukset Kokkolan suurteollisuusalueella. Se puolestaan vaarantaa lämmöntoimitukset kaukolämpöasiakkaille.

– Lämmönjakelun vaarantaminen tammikuussa vaikuttaa vastuuttomalta ja kohtuuttomalta. Keskeytys lämmöntoimituksessa ja sähköntuotannossa voi johtaa nopeasti merkittäviin omaisuusvahinkoihin ja pahimmillaan jopa ihmishenkien vaarantumiseen, kertoo Kokkolan Energian toimitusjohtaja Mikko Rintamäki yhtiöntiedotteessa.

Rintamäki toivoo, että tilanteeseen löydettäisiin ratkaisu, joka ei vaaranna kokkolalaisten kotien lämmitystä pakkaskauden aikana.

Työriidassa ei ole kyse työehdoista vaan siitä, kenellä on oikeus edustaa Sähköliiton jäseniä työpaikoilla. Neliviikkoiseksi suunnitellun lakon piti päättyä 2. tammikuuta, mutta sitä jatkettiin uudella neljän viikon jaksolla eli päättymispäiväksi on ilmoitettu 30. tammikuuta.

Joulukuun alussa alkaneessa lakossa on mukana on kaikkiaan 12 työnantajajärjestö Teknologiateollisuuden jäsenyritystä, muun muassa Konecranes, Valmet, Meyerin Turun telakka ja Uudenkaupungin autotehdasta pyörittävä Valmet Automotive.

Sähköliitto pidentää lakkoaan neljällä viikolla ja laajentaa tukitoimia voimalaitoksiin

Sähköliiton neliviikkoinen lakko alkaa torstaina – koskee yli kymmentä Teknologiateollisuuden isoa jäsenyritystä