Hyppää sisältöön

Yhdysvaltain vaikutusvaltaisin kristillinen lehti kääntyi Trumpia vastaan ja vaatii eroa: Täysin moraaliton

Christianity Today -lehti arvostaa presidentti Trumpin saavutuksia, mutta Ukraina-tutkinnan yhteydessä tehdyt paljastukset ovat kääntäneet mielipiteet.

Kuvakaappaus Christianity Todayn etusivusta. Kuva: Christianity Today

Virkarikossyytteessä kamppaileva Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on kokenut takaiskun, sillä maan vaikutusvaltaisin kristillinen sanomalehti Christianity Today (siirryt toiseen palveluun) vaatii hänen erottamistaan.

Lehti on Trumpia vahvasti kannattavan, tiukasti kristillisiin arvoihin tukeutuvan evankelikaalisen liikkeen äänitorvi. Lehden perustaja oli kansainvälisestikin tunnettu saarnaaja Billy Graham.

Lehden etusivulla on nyt päätoimittaja Mark Gallin laatima teksti, jonka otsikko on: "Trump pitää erottaa virastaan".

Tekstissä Galli perustelee lehden kantaa. Hän kertoo, että evankelikaaliset ihmiset ovat arvostaneet suuresti Trumpin toimintaa, joka on edistänyt kristillisiä tavoitteita. Galli mainitsee tuomareiden nimitykset, uskonnonvapauden puolustamisen ja talouspolitiikan.

Suuri käänne on ollut Trumpin Ukrainaan liittyvistä toimista tehty tutkinta, joka on Gallin mukaan tuonut esiin Trumpin "täydellisen moraalittomuuden".

– Tosiasiat tässä asiassa ovat yksiselitteiset. Yhdysvaltain presidentti yritti käyttää poliittista valtaansa, jotta ulkomaan päämies häiritsisi ja haittaisi erästä presidentin poliittista vastustajaa. Tämä ei vain riko perustuslakia, vaan mikä vielä tärkeämpää, se on täydellisen moraalitonta, Christianity Todayn pääkirjoituksessa sanotaan.

Lehti ei ota kirjoituksessa kantaa siihen, onko Trump erotettava virastaan virkarikosasian vai ensi vuoden vaalien kautta. Asia vaatii vakaata harkintaa, lehti sanoo.

– Se, että hänet on erotettava, ei johdu puolueuskollisuudesta, vaan uskollisuudesta kymmenen käskyn Luojaa kohtaan.

Kova isku Trumpille

Yhdysvaltain kristityt evankelikaalit muodostavat republikaanisen puolueen ja presidentti Trumpin kannattajakunnan kovan ytimen.

Yhdysvaltain äänestäjistä noin neljännes on evankelikaaleja ja kyselyjen mukaan heistä noin 70 prosenttia hyväksyy Trumpin toiminnan presidenttinä.

Trumpille tämän kannattajakunnan horjuminen olisi vakava isku. Hän ryhtyikin Twitterissä heti vastahyökkäykseen ja haukkui Christianity Today -lehden äärivasemmistolaiseksi.

– [... Lehti] valitsisi mieluummin radikaalin vasemmistolaisen uskonnottoman, joka ottaa teiltä uskonnon ja aseet, kuin Donald Trumpin presidentiksi. Yksikään presidentti ei ole tehnyt evankelikaalisen yhteisön hyväksi enemmän kuin minä, Trump jyrisi.

Päätoimittaja Galli sanoi uutiskanava CNN:n haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), ettei usko lehden uudella linjauksella olevan suurta vaikutusta Trumpin suosioon. Gallin mukaan Trumpin äärioikealla olevat kristityt kannattajat eivät lue Christianity Today -lehdeä.

Gallin mukaan lehden suhtautuminen presidentti Bill Clintonin aikoinaan saamaan syytteeseen oli suunnilleen verrannollinen presidentti Trumpin saamaan syytteeseen.