Keminmaa: Yhteistyötä selvitettävä ylikunnallisissa palveluissa – "Keskustelu pitää käydä tietoisesti eikä vain antaa asioiden ajautua"

Erityisesti Kemin kyky tuottaa ylikunnallisia palveluja on heikentynyt merkittävästi.

Miten käy Junkohallille Kemissä? Voisiko se nousta ylös alueen kuntien yhteistyön avulla? Kuva: Laura Valta / Yle

Keminmaa ehdottaa yhteistyömahdollisuuksien selvittämistä ylikunnallisten palvelujen tuotannossa. Valtuuston puheenjohtaja Tommi Lepojärvi (kesk.) on tehnyt asiasta aloitteen.

Lepojärven mukaan laajempia hartioita tarvittaisiin esimerkiksi Kivalojen reitin ja Kallin laskettelukeskuksen kehittämiseen sekä Kemin Junkohallin, kaupunginteatterin ja kaupunginorkesterin toimintaan.

Kemi-Tornion seutukunnan muista kunnista luvataan ainakin osallistua keskusteluihin.

– Palautetta on tullut erityisesti Kemin kaupunginteatterista ja kaupunginorkesterista. Totta pitää keskustella, jos naapuri ehdottaa, kommentoi Tornion kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Markku Ponkala (kesk.).

Ei ajautumista vaan päätöksentekoa

Kuntarajat ylittäviä palveluja seutukunnassa tuottaa erityisesti Kemi, joka on todennut, että se ei enää kykene vastaamaan palveluista yksin. Lepojärvi peräänkuuluttaa päätöksentekoa.

– Alueella on mietittävä oikeasti, haluammeko ylläpitää niitä vai luovutaanko niistä. Keskustelu pitää käydä tietoisesti eikä vain antaa asioiden ajautua. Vaikka meillä aloite hyväksyttiin yksimielisesti, niin ei tämä helppo sarka tule olemaan, se on aivan varma, Lepojärvi sanoo.

Kemissä keskustan valtuustoryhmä on myös tehnyt aiheesta aloitteen.

– Lähdimme siitä, että näkökulmaa laajennettaisiin myös muihin kuntiin. Yhteistyökuvioita voitaisiin miettiä myös teknisellä puolella sekä lukioissa, koska oppilasmäärät laskevat, kertoo kemiläinen valtuutettu Ritva Sonntag (kesk.).

Huolena heikentynyt talous

Kuntia huolestuttaa heikentynyt talous.

– Rahallinen tuki saattaa olla iso kynnys. Mutta jos neuvottelupyyntö tulee, olemme valmiita keskustelemaan, kommentoi Tervolan kunnanvaltuuston puheenjohtaja Pertti Keränen (vas.).

Laajemmilla hartioilla voi toki olla mahdollista synnyttää myös säästöjä.

– Jos se toteutetaan taitavasti, niin säästöihin on mahdollista päästä. Varmaan pitäisi hakea myös taloudellisia hyötyjä, että kaikkien kannattaisi olla mukana, Lepojärvi sanoo.

Ilmassa on pientä toivetta

Ritva Sonntag arvelee, että yhteistyön mahdollisuus on kasvanut verrattuna aiempiin selvityksiin.

- Koska ollaan siinä tilanteessa, että ei pystytä yksin tuottamaan näitä palveluja. Tämähän koskee pitkälti Kemiä. Sen takia on todella ilahduttavaa, että myös muualta tulee tällaista aloitteellisuutta. Ilahduttavaa on myös se, että tahto tulee alueen asukkailta, hän sanoo.

Simon kunnanvaltuuston puheenjohtaja Martti Ruotsalaisen mielestä yhteistyön lisääminen on välttämätöntä.

– Kun katsoo kuntien taloutta, niin ei ole muuta vaihtoehtoa kuin tiivistää yhteistyötä, hän sanoo.

Liipaisimella olevan Kemin kaupunginorkesterin jatkon kannalta alkaa jo olla kiire.

– Kulttuuripuolella käyttösuunnitelma on tehtävä helmikuun puolella. Siellä on tämä orkesteriasia. Lisää rahaa sinne ei osoiteta, mutta moni tahtoo orkesterin jatkavan, Sonntag sanoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä. (siirryt toiseen palveluun)
Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).
Tiedätkö jotain lisää jutun aiheesta? Onko sinulla juttuvinkki tai kysymys? Ota yhteyttä tällä lomakkeella (siirryt toiseen palveluun).