Puolan parlamentti hyväksyi kiistellyn lain tuomareiden erottamisesta

Euroopan unionin arvostelema lakiesitys etenee seuraavaksi senaattiin, joka ei kuitenkaan pysty estämään lain läpimenoa.

Puola
Puolan korkein oikeus.
Puolan oikeusjärjestelmän rakenteita on viime vuosina yritetty muokata muun muassa muuttamalla tuomareiden ja syyttäjien eläkeikiä. Kuvassa Puolan korkein oikeus Varsovassa.Omar Marques / SOPA Images / Shutterstock / AOP

Puolan parlamentti on hyväksynyt kiistellyn lakiesityksen, joka antaa hallitukselle uusia valtaoikeuksia erottaa tai rangaista tuomareita.

Lakiesitys on herättänyt rajua arvostelua Euroopan unionissa.

EU vetosi torstaina Puolaan, jotta lakiesitys pysäytettäisiin. EU:n mukaan vain siten Puolan oikeuslaitoksen riippumattomuus voitaisiin turvata.

Parlamentin alahuone hyväksyi oikeistopopulistisen hallituksen lakiesityksen perjantaina. Esitys etenee seuraavaksi senaattiin, jossa oppositiolla on hienoinen enemmistö.

Senaatilla on kuitenkin vain vähän todellista valtaa. Se pystyy halutessaan viivästyttämään lain läpimenoa mutta ei täysin estämään sitä.

Lakiesityksen tukijoiden mukaan muutos toisi järjestystä kaoottiseksi arvosteltuun oikeuslaitokseen. Lakiesityksen vastustajien mielestä se uhkaa demokratiaa.

Lakiesitys vaatii lopuksi vielä presidentin allekirjoituksen. Esityksellä on hänen tukensa.

Lue myös:

EU-tuomioistuin: Puolan oikeusjärjestelmän uudistukset kyseenalaisia

EU:n tuomioistuimen mukaan Puolan kiistelty tuomarilaki on unionin lain vastainen – loukkaa oikeuslaitoksen riippumattomuutta

Lähteet: AP