1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Joululiikenne

Joulun menoliikenne on alkanut rauhallisesti – puolen päivän aikaan vilkastuu, eniten liikennettä odotetaan iltapäivällä

Lauantaista ennustetaan joulun menoliikenteen vilkkainta päivää. Maan pohjoisosissa on varauduttava huonoon ajokeliin.

Joululiikenne
Auto moottoritiellä, lumisade, lymipyry, pöllyävä lumi
Virkavalta muistuttaa järkevän välimatkan eli turvavälin tärkeydestä.Derrick Frilund / Yle

Joulun menoliikenteen vilkkaimmaksi päiväksi ennustettu lauantai on alkanut rauhallisesti, kerrotaan Tampereen tieliikennekeskuksesta.

Ennusteiden mukaan liikenne vilkastuu puolen päivän jälkeen. Kovin liikennesuma ajoittunee iltapäivään kello 15–17 välille.

Vilkkainta liikenne on pohjoiseen vievillä valtateillä 3, 4 ja 5. Isoja ruuhkapiikkejä tuskin on kuitenkaan odotettavissa, sillä menoliikenne jakautuu tänä vuonna useammalle päivälle.

– Ennusteen mukaan tänään on vilkkain päivä, mutta liikennettä on perjantaista maanantaihin. Joululiikenne jakaantuu nyt monelle päivälle, mikä helpottaa ruuhkia, arvioi liikennepäivystäjä Jori Hildén.

Hildén povaakin ennemmin jonoutumista kuin varsinaista ruuhkaa.

Ajokeli huono pohjoisessa

Aamukymmeneen mennessä menoliikenteessä ei ole sattunut suuria onnettomuuksia. Ajokeli on etelässä kostea, pohjoisessa Suomessa on varoituksia voimassa lumi- ja räntäsateen vuoksi. Lauantaiaamuna Koillismaalla ja Lapissa sataa ajoittain lunta.

Muualla maassa on pääosin poutaista, ja lämpötilat nousevat nollan yläpuolelle Pohjois-Pohjanmaata ja Kainuuta myöten. Ajokeli on maan etelä- ja keskiosissa pääteillä hyvä. Tiet ovat kuitenkin märkiä ja kura voi roiskua.

Sunnuntaina hajanaiset sateet liikkuvat maan yli. Maan eteläosissa sateet tulevat vetenä ja maan keskiosissa vetenä, räntänä ja lumena. Pohjois-Suomessa sateet tulevat lumena.

Maanantaina Itä-Suomessa saattaa tulla hajanaisia sateita, ja lämpötilat ovat nollan tuntumassa. Ennusteiden mukaan jouluaattona maan eteläosiin saapuu matalapaine, joka tuo mukanaan vesi- ja räntäsateita etelään sekä räntä- ja lumisateita maan keskiosiin.

Poliisi kehottaa varautumaan

Perjantain liikennemäärät olivat tavallista perjantaita suurempia, mutta liikenne oli pääteillä sujuvaa. Tieliikennekeskuksen mukaan liikenne oli vilkkaimmillaan valtateillä 3 ja 4 sekä pohjoiseen suuntautuvilla teillä.

Poliisi kehottaa autoilijoita varautumaan sekä aikataulullisesti että henkisesti siihen, ettei liikenteessä pysty ajamaan täysin oman rytminsä mukaan. Virkavalta muistuttaa myös järkevän välimatkan eli turvavälin tärkeydestä.

Vilkkaassa liikenteessä ajettaessa on myös erityisen tärkeää huomioida keliolot ja niissä mahdollisesti tapahtuvat muutokset.

Tavarat täytyy sijoittaa henkilöautoon niin, etteivät ne häiritse kuljettajan havainnointia tai ajamista eivätkä tavarat voi äkkitilanteissa sinkoutua autossa olevien päälle. Poliisi neuvoo pakkaamaan tavarat takakonttiin tai auton katolle.

Lue seuraavaksi