Greta Thunbergin inspiroima venäläinen ilmastoaktivisti vangittiin

25-vuotias nuorukainen oli järjestänyt yhden hengen mielenosoituksia 40 viikon ajan Puškinin aukiolla Moskovassa.

Ihmiset osoittivat mieltään ilmaston suojelemisen puolesta YK:n ilmastokokouksen COP25 yhteydessä Madridissa 13. joulukuuta. Kuva: Pierre-Philippe Marcou / AFP

Venäläiselle ilmastoaktivistille on langetettu kuuden päivän vankeustuomio, koska hän osallistui luvattomaan protestiin Moskovassa, kirjoittaa Guardian. (siirryt toiseen palveluun)

25-vuotias viulisti Arshak Makichyan oli järjestänyt yhden hengen mielenosoituksia 40 viikon ajan Puškinin aukiolla Moskovassa. Hän sai inspiraationsa ruotsalaisen ilmastoaktivisti Greta Thunbergin Perjantait Tulevaisuudelle (Fridays for Future) -liikkeestä. Thunberg tuli tunnetuksi lakkoiltuaan perjantaisin vastalauseena hallituksen vähäisille toimille ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

Moscow Timesin (siirryt toiseen palveluun) mukaan mukaan Makichyan osallistui luvattomaan mielenosoitukseen 25. lokakuuta.

Makichyanin tukijoiden mukaan nuorukaisen saama rangaistus on suhteettoman ankara.

Kun eri puolilla maailmaa järjestettiin syyskuussa ilmastolakkoja, kertoi Makichyan Guardianin (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa, kuinka haastavaa Venäjällä on saada lupa mielenosoituksiin. Hän kertoi käyttävänsä ystäviensä kanssa yhden hengen mielenosoitusten eli niin sanottua sooloprotestoinnin taktiikkaa. Yhden hengen protestit eivät riko Venäjän lakeja.

– Protestoimme jonottaen. Ensin yksi henkilö pitelee kädessään julistetta viiden minuutin ajan ja antaa sen sitten seuraavalle. Tällä tavoin meille ei koidu ongelmia, koska kyseessä on joukko sooloprotesteja joukkokokoontumisen sijaan.

Makichyan joutui viranomaisten kuultavaksi hiljattain, kun saapui Moskovaan Madridin ilmastoneuvotteluista. Hän sai syytteen osallistumisesta protestiin, johon ei ollut viranomaisten lupaa.

Aktivisti tviittasi perjantaina oikeustalolta, missä hän kertoi odottavansa tuomarin päätöstä. Hän ilmoitti myöhemmin saaneensa kuuden päivän vankeusrangaistuksen.

Makichyan on saanut runsaasti tukea ulkomaisilta ilmastoaktivisteilta. Fridays for Future -liike julkaisi Twitterissä kannustusviestin Makichyanille.

– Toimit inspiraationa lukuisille aktivisteille. Koeta sinnitellä. Toimit juuri oikein.

Makichyan on anonut tuloksettomasti kymmenen kertaa viranomaisilta lupaa ilmastomielenosoituksen järjestämiseksi.

Lue myös:

Klo. 5:49 Lisätty Moscow Timesin tiedot.