Trump soitti Bolsonarolle ja perui Brasilialle kaavaillut terästullit

Trumpin aiemmin tässä kuussa antama yllätysilmoitus terästulleista oli valtava takaisku Brasilian presidentille.

Terästulli
Donald Trump ja Jair Bolsonaro.
Donald Trump ja Jair Bolsonaro kuvattuna maaliskuussa 2019.Michael Reynolds / EPA

Brasilian presidentti Jair Bolsonaro kertoo, että Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on perunut Brasilian teräs- ja alumiinituotteille kaavaillut tuontitullit.

Bolsonaron mukaan Trump muutti mielensä tulleista, kun presidentit keskustelivat aiheesta puhelimitse. Bolsonaron mukaan puhelu käytiin Trumpin aloitteesta.

Aiemmin tässä kuussa Trump yllätti täysin Brasilian ja Argentiinan johdon ilmoittamalla ottavansa uudelleen käyttöön tullit maista tuleville teräs- ja alumiinituotteille.

Trump perusteli toimia sillä, että Brasilia ja Argentiina ovat pyrkineet hyötymään Yhdysvaltain vahvasta dollarista laskemalla keinotekoisesti valuuttojensa arvoa.

Ilmoitus oli valtava takaisku Bolsonarolle, joka on pyrkinyt valtakaudellaan lähentämään Brasilian ja Yhdysvaltain suhteita.

Puhelun jälkeen Bolsonaro ylisti Facebook-videossa ystävyyssuhdettaan Trumpiin ja korosti maiden välistä liittolaisuutta.

Trump puolestaan kuvaili Twitterissä käyneensä ”mahtavan keskustelun” Bolsonaron kanssa maiden välisestä kaupasta, mutta ei maininnut mitään tullien peruutuksesta.

Puhelusta perillä oleva yhdysvaltalaislähde kuitenkin vahvisti uutistoimisto Reutersille, ettei Yhdysvallat aseta tulleja brasilialaisille metallituotteille.

Lähteet: AFP, Reuters