1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Australia

Australiassa olosuhteet ovat "katastrofaaliset" maastopalojen takia, voimistuvat tuulet voivat vaikeuttaa sammutustöitä

Poliisi on sulkenut teitä rajujen maastopalojen takia ja junaliikennettä on jouduttu perumaan.

Maastopalo roihuaa Bilpinissä lähellä Blue Mountains -kansallispuistoa. Kuva: Dan Himbrechts / EPA

Australiassa pelastusviranomaiset ovat taistelleet viikonloppuna rajuja maastopaloja vastaan tukalassa helteessä.

Osavaltion pääministeri Gladys Berejiklian on kuvannut olosuhteita "katastrofaalisiksi" ja erittäin vaikeiksi. Uuden Etelä-Walesin osavaltiossa lämpötilojen pelätään kohoavan jopa 47 asteeseen ja maan suurimassa kaupungissa Sydneyssä 37 asteen tuntumaan.

Sydneyn liepeillä on taas kärsitty suurista ja myrkyllisistä savupilvistä.

– Tänään on ollut kamala päivä, kuvaili osavaltion paloviranomaisten edustaja Shane Fitzsimmons lauantaina.

Paloissa on tuhoutunut noin 800 kotia ja ainakin 10 ihmistä on kuollut.

Tuhannet palopelastajat sammuttavat maastopaloja Uudessa Etelä-Walesissa joulukuussa 2019. Kuva: Dan Himbrechts / EPA

Uuden Etelä-Walesin osavaltiossa noin 3 000 palopelastajaa sammuuttaa maastopaloja. Huolena kuitenkin on, että muutos tuulissa vaikeuttaa sammutustöitä entisestään.

– Tuulet voivat tuoda erittäin vaarallisia ja vaikeita olosuhteita, Fitzsimmons sanoi.

Sääolosuhteet ovat luoneet myös vaarallisia luonnonilmiöitä. Sydneyn eteläpuolella nähtiin tulen liekeistä syntyneitä ukkosmyrskyjä.

Niin sanotussa "tulen luomassa ukkosmyrskyssä" on kyse siitä, kun tulesta syntynyt savupilvi jäähtyy ilmassa. Tämä luo taas pilven, joka kykenee itsessään tuottamaan salamoita ja voimakkaita tuulia.

Palopelastajat valmistautuvat sammutustöihin Sydneyn lähellä luoteessa sijaitsevassa Yanderran kaupungissa joulukuussa. Pelastajia on kohdannut Australiassa valtava sympatian aalto. Kuva: Dean Lewins / EPA

Savu aiheuttaa terveysriskejä

Poliisi on joutunut sulkemaan teitä maastopalojen vuoksi. Myös junaliikennettä on jouduttu perumaan. Lisäksi poliisi on kehottanut autoilijoita siirtämään lomamatkansa aloitusta palojen vuoksi, kertoo brittilehti Guardian.

Australian terveysviranomaiset ovat varoittaneet kansallisesta terveyshätätilasta Sydneyn savupilvien vuoksi. Riskiryhmiä ovat etenkin vanhukset ja pienet lapset.

Riskinalaisiin väestöryhmiin kuuluvia on kehotettu pysyttelemään sisätiloissa.

– Koko Uusi Etelä-Walesin osavaltio on altistunut pitkittyneelle savulle. Koska emme ole aiemmin kokeneet tätä, emme tiedä, mikä sen lopullinen vaikutus tulee olemaan, sanoi paikallisen lääkärijärjestön edustaja Kim Loo uutistoimisto AFP:lle.

Alueen sairaalat ovat myös hoitaneet useita potilaita, jotka ovat kärsineet kuumuuden ja savujen tuottamista sivuvaikutuksista.

Lue myös:

Australian maastopalot: Kaksi palopelastajaa kuollut, pääministeri sanoi jättävänsä Havaijin-lomansa kesken ja pyysi anteeksi

Australiassa uusi lämpöennätys – Sydneyn lähialueille on julistettu hätätila maastopalojen ja helteiden takia