Sanna Marin Ykkösaamussa nousustaan pääministeriksi: "Tuntui, että miten tässä näin kävi"

Uusi pääministeri jatkoi Ylen Ykkösaamussa oppositiopuolue kokoomuksen arvostelemista.

politiikka
Sanna Marin Ylen ykkösaamu-ohjelmassa 21.12.2019
Sanna Marin Ykkösaamussa nousustaan pääministeriksi: "Tuntui, että miten tässä näin kävi"

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi TV1:n Ykkösaamussa lauantaina, että hän toivoo syksyn myllerryksen jälkeen vakautta ja rauhallisuutta politiikkaan.

Uutissuomalaisen kyselyn perusteella puolet suomalaisista uskoo pääministeri Marinin onnistuvan tehtävässään. Myös Ilta-Sanomien kyselyn (siirryt toiseen palveluun)vastaajista niukka enemmistö uskoo, että Marinin johtama hallitus istuu vaalikauden loppuun.

Marin sanoi, ettei voinut ajatellakaan kuukausi sitten olevansa pääministeri.

– Kun annoin tiedonannon hallituksen toiminnasta tänä maanantaina ja katsoin pääministerin paikalta ministeriaitiosta eduskuntasalia, voin ihan rehellisesti sanoa: tuntui siltä, että mitenkäs tässä näin kävi.

Marinilta kysyttiin, miten hänen tapansa johtaa eroaa edeltäjästä, Antti Rinteestä (sd.). Marin sanoi hakevansa sopua, yhteistyötä ja ratkaisuja, mutta korosti heti perään, ettei halua arvioida Rinteen toimia.

Marin huomiota herättäneistä sanoistaan: Puheeni tuli sydämestä

Marin jatkoi Ykkösaamussa myös oppositiopuolue kokoomuksen al-Hol-linjan arvostelua.

Marin kysyi kokoomukselta eduskunnan tiistain al-Hol-välikysymyskeskustelussa ”eikö teitä hävetä”, mitä kokoomus on moittinut tyylittömäksi.

Marin toisti Ykkösaamussa, että kokoomuksen pitäisi hävetä kahta asiaa. Marinista kokoomuksen linja ei ole se, että lasten etu olisi ensisijainen, mitä hän moitti vääräksi. Marinin mukaan kyse on myös vallan kolmijako-opin kunnioittamisesta.

– Hallitus ei tee päätöksiä yksilöiden hengestä ja elämästä, se on viranomaisten tehtävä. Olin ihmeissäni, että tämä kokoomuksen taholta kyseenalaistettiin ja sanottiin, että hallitus piilottelee virkamiesten selän takana, Marin kummasteli.

– Me emme tee lastensuojelupäätöksiä, se on viranomaisten tehtävä.

Marin vakuutti, ettei hänen huomiota herättäneessä häpeä-sanavalinnassaan ollut kyse retorisesta keinosta.

– Puheeni tuli sydämestä, Marin sanoi Ykkösaamussa.

Lapsilla ollut al-Holin leirillä läheltä-piti tilanteita

Marin sanoi toivoneensa, että al-Hol-kysymys olisi ratkennut jo aiemmin, kuten Juha Sipilän (kesk.) hallituskaudella, koska olosuhteet al-Holin leirillä ovat vaikeat.

– Minun tietojeni mukaan suomalaisille lapsille ei ole vielä mitään vakavampaa käynyt, ehkä läheltä-piti tilanteita on jonkin verran ollut.

Marin ei vastannut suoraan siihen, oliko ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) al-Hol-toiminnassa parantamisen varaa. Marin korosti, että Haavistolla on hallituksen luottamus.

– Toimintalinja, jonka hallitus valitsi, on hyvin samankaltainen kuin se, joka Haavistolla on ollut. Ei tapahtunut suurta linjanmuutosta, hän sanoi.

Al-Hol-kiistassa media on saanut käsiinsä useita vuodettuja asiakirjoja viranomaisilta.

– Suhtaudumme jyrkästi ja tuomitsevasti vuotoihin. Ei voi olla niin, että salaisia asiakirjoja vuotaa. Se voi vaarantaa yksilöiden oikeusturvan, Marin totesi.

Marinilla ymmärrystä pienipalkkaisille, mutta "hallitus ei sotkeudu"

Marin toivoi myös, että teollisuuden palkoista syntyisi sopu. Teollisuuden työriidan sovittelu kariutui perjantaina, kun Teollisuusliitto ja Teknologiateollisuus hylkäsivät valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan sovintoesityksen.

Marin korosti, että järjestöt käyvät neuvottelut eikä halunnut ottaa niihin tarkemmin kantaa.

Hoitoalan ammattiliitto Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen vetosi keskiviikkona suoraan Mariniin ja sanoi, että Tehyn naiset tarvitsevat valtiolta apua. Tehy on hakemassa 1,8 prosenttia suurempia korotuksia kuin muut alat kymmenen vuoden ajan.

Marin sanoi ymmärtävänsä Tehyn ja muiden järjestöjen tavoitteita, mutta korosti jälleen, että "hallitus tekee itsenäisesti omat päätöksensä, eikä ota käskyjä Etelärannasta tai Hakaniemestä".

– Minulta löytyy kyllä ymmärrystä ja sydäntä Suomen pienipalkkaisille naisille, jotka tekevät kovaa työtä aika pienellä korvauksella, mutta tämä on totta kai työmarkkinajärjestöjen käsissä sopia. Ei hallitus tule tilanteeseen sotkeutumaan tai puuttumaan, hän vakuutti.

Marin hallitusohjelmaa suopeampi sukupuolen korjaamiselle

Marin on ajanut voimakkaasti translain uudistamista, mutta ihmisoikeusjärjestö Seta on moittinut (siirryt toiseen palveluun), että hallitus eväsi alaikäisten itsemääräämisoikeuden sukupuolen korjaamiseen.

Seta on arvostellut, että 15-vuotias ei voi muuttaa sukupuolimerkintää haluamakseen samaan tapaan kuin nimensä voi. Hallitusohjelman mukaan sukupuolen voivat hakemuksesta korjata täysi-ikäiset suomalaiset.

Marin pohdiskeli Ykkösaamussa, että sukupuolen juridinen vahvistaminen voisi olla mahdollista alle 18-vuotiaille, mutta sanoi kysymystä erittäin hankalaksi.

– Oma henkilökohtainen näkemykseni on, että tämä voisi olla mahdollista. Se voisi auttaa lasten kasvua, kun saisi tunnustusta sille mitä kokee olevansa, Marin sanoi.

– Toinen kysymys ovat fyysiset toimenpiteet. Tässä pitäisin tärkeänä, että täysikäisyysrajasta pidettäisiin kiinni.

Marin sanoi kuitenkin pitävänsä kiinni hallitusohjelmasta, jossa ihmisen itsemääräämisoikeus sukupuolesta tunnustetaan, mutta alaikäisten osalta asia ei muutu.

Korjaus 22.12. klo 9.22: Tehyn puheenjohtajan etunimestä poistettu yhdysviiva.

Lue myös:

Analyysi: Sanna Marinin pikainen nousu sekoitti maailman lehdistön – Suomi on outo lintu, joka herättää Britanniassa kateutta

Analyysi: "Nouseva tähti" ja "maailman nuorin" – Sanna Marinin on palattava pääministerin arkeen kansainvälisestä hypetyksestä