Hyppää sisältöön

Poliisi: Kaksi suomalaislasta al-Holin leiriltä kotiutettu – lapset Suomen sosiaaliviranomaisten hallussa

Työ jatkuu myös niiden lasten osalta, jotka leirille vielä jäivät. Heitä on 30. Voi olla, että lapsia tuodaan lisää.

Poliisiauto Helsinki-Vantaan lentokentän liikelentoterminaalilla Vantaalla illalla 21. joulukuuta. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva
Tekijät
  • Suomen viranomaisten hoiviin saadut kaksi suomalaislasta on tuotu Suomeen.
  • Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan lapset saattavat olla traumatisoituneita. Heidän kasvunsa ja kehityksensä tullaan turvaamaan mahdollisimman hyvin.
  • Leirillä on edelleen 30 suomalaislasta. Voi olla, että lapsia tuodaan Suomeen lisää. Toimenpiteitä kuitenkin arvioidaan.
  • Viranomaiset eivät vahvista, että lapset olisivat kaksi orpolasta, joista on viime aikoina uutisoitu. Viranomaiset olivat muutenkin vaitonaisia yksityiskohtien suhteen, kuten odottaa saattoi. Voit katsoa aiemmin lauantaina järjestetyn tiedotustilaisuuden aiheesta skrollaamalla tätä juttua alas päin.

Suomen viranomaiset ovat ottaneet hoiviinsa kaksi suomalaista lasta al-Holin leiriltä.

Itä-Uudenmaan poliisi kertoi illalla Twitterissä, että lapset ovat saapuneet Suomeen suunnitelmien mukaisesti ja ovat nyt sosiaali- ja terveysviranomaisten hallussa.

Kone saapui Helsinki-Vantaalle lauantai-iltana hieman ennen kello 23, noin tunnin aikataulustaan myöhässä.

Viranomaiset järjestivät aiemmin illalla tiedotustilaisuuden lasten kotiuttamiseen liittyen. Tilaisuudessa oli paikalla väkeä ulko-, sisä- ja sosiaali- ja terveysministeriöistä. Yle näytti tilaisuuden suorana ja seurasi sitä hetki hetkeltä.

Lasten turvallisuuden ja yksityisyyden suojan säilyttämiseksi heistä ei anneta tunnistettavia tietoja julkisuuteen. Myöskään yksityiskohita kotiuttamisesta ei kerrottu. Suomessa lapset ohjattiin terveystarkastukseen ja lastensuojelun piiriin.

Kartta todennäköisestä reitistä, jonka kautta Suomeen kotiutettavat lapset tuodaan. Kuva: Seppo Suvela / Yle

Ulkoministeriö (siirryt toiseen palveluun) tiedotti torstaina valmistelevansa kahden suomalaislapsen kotiuttamista leiriltä. Lapset olivat tuolloin kurdiviranomaisten kanssa. Aiemmin samana päivänä Yle oli saanut leirillä olevilta suomalaisnaisilta vahvistuksen, että kurdiviranomaiset olivat hakeneet kaksi orpolasta pois leiriltä jo tiistaina.

Leirillä ollut henkilö kertoi omaiselleen, että kurdiviranomaiset kokosivat kaikki al-Holin leirin suomalaiset yhteen jo viime maanantaina. Tuolloin heitä valokuvattiin ja otettiin sormenjäljet tunnistusta varten. Vielä keskiviikkona Ylelle kerrottiin tekstiviesteissä leiriltä, ettei operaation seuraavista vaiheista ollut tarkempaa tietoa.

Leirin lapsista kerrottiin jo syksyllä

Yle kertoi ensimmäisenä uutisvälineenä syyskuussa al-Holin leirillä olleista orpolapsista. Ulkoministeriöltä ei ole toistaiseksi saatu vahvistusta siihen, että Suomen viranomaisten hoivissa olevat lapset olisivat nämä kaksi lasta.

Ylen saamien tietojen mukaan alle kouluikäisten lasten äiti sai surmansa Isisin hallitsemalla alueella pari vuotta sitten.

Vanhempi lapsista on tiettävästi kokonaan orpo, sillä hänen molemmat suomalaiset vanhempansa ovat kuolleet. Nuoremmalla lapsella on eri isä, jonka kohtalosta on ristiriitaista tietoa. Eräiden tietojen mukaan hän olisi kuollut. Toiset tiedot kertovat, että hän olisi kurdihallinnon vankina Syyriassa.

Nainen ja lapsi al-Holin leirillä helmikuussa 2019. Kuva: Fadel Senna / AFP

Lue myös:

.
.