Hyppää sisältöön

Intian mielenosoitukset: Kuolleiden määrä nousee, viranomaiset katkaisseet verkkoyhteyksiä eri puolilta maata

Mielenosoittajat vastustavat uutta kansalaisuuslakia, sillä sen nähdään syrjivän muslimeja.

Mielenosoittajat sytyttivät renkaita palamaan Jabalpurissa Madhya Pradeshin osavaltiossa 20. joulukuuta. Kuva: AFP / Lehtikuva

Intian mielenosoitukset uutta kansalaisuuslakia vastaan ovat vaatineet lisää kuolonuhreja. Arviot kuolleiden määrästä vaihtelevat 17 ja 20 välillä.

Yksi kuolleista on kahdeksanvuotias lapsi. Times of India -lehden mukaan poika olisi leikkinyt tien reunassa Varanasin kaupungissa ja jäänyt poliisia pakoon juoksevan väkijoukon alle.

Intian pohjoisosassa sijaitsevassa Uttar Pradeshin maakunnassa kuoli perjantaina 11 ihmistä, joista 10 sai surmansa, kun heitä kohti ammuttiin.

Intian pääministeri Narendra Modi on kutsunut ministereitä lauantaina tapaamiseen tilanteen takia. Kyse on yksi suurimmista kriiseistä Modin pääministerikaudella.

Jamila Millia Islamia -yliopiston opiskelijoita tukeva mielenosoitus Bangaloressa 20. joulukuuta. Poliisi hajoitti delhiläisyliopistolla pidetyn mielenilmauksen väkivalloin noin viikko sitten. Kuva: Jagandeesh NV / EPA

Lain katsotaan syrjivän muslimeja

Mielenosoittajien vastustama laki nopeuttaa kansalaisuuden saamista Afganistanista, Bangladeshista ja Pakistanista tulleiden siirtolaisten kohdalla mutta ei muslimeille. Protestit ovat kestäneet noin kaksi viikkoa.

Pääministeri Modin hallinto sanoo, että uusi laki suojelee uskonnollisia vähemmistöjä, naapurimaiden hinduja ja kristittyjä, jotka ovat vaarassa joutua vainotuksi uskontonsa takia. Lakia on kritisoitu siitä, että se ei tarjoa samaa etua muslimeille.

Modin hindunationalistista hallitusta syytetään siitä, että se ajaa hindujen etuja muiden uskontoryhmien edelle.

Modi on itse kiistänyt olevansa muslimivastainen.

Poliisi on ottanut myös satoja ihmisiä kiinni mielenosoitusten vuoksi. Eilen poliisi muun muassa otti kiinni noin 1 200 mielenosoittajaa heidän uhmattua kokoontumiskieltoa Delhissä, kertoo Times of India.

Verkkoyhteydet poikki laajoilta alueilta

Viranomaiset ovat katkaisseet puhelin- ja internetyhteyden useilta alueilta. Yhteydet ovat olleet poikki muun muassa osassa pääkaupunkia Delhiä, itäisessä osavaltiossa Länsi-Bengalissa, Aligharin kaupungissa Uttar Pradeshin osavaltiossa sekä koko Assamin osavaltiossa maan koillisosassa.

Modin hallinto on kajonnut internetyhteyksiin tänä vuonna monta kertaa.

Viranomaiset ovat katkaisseet internetyhteydet ainakin 102 kertaa tänä vuonna, kertoo verkkoseurantaa tekevä Software Freedom Law Centre.

Lue myös: