Trumpin avaruusvoimat saivat rahoituksen – Yhdysvalloille uusi puolustushaara

Yhdysvallat järjestelee puolustustaan uusiksi niin, että strategiset edut avaruudessa, kuten sotilaallisesti tärkeät satelliitit, turvataan.

Yhdysvallat
Trump pitää puhetta sotilastukikohdassa
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump esitteli uutta puolustushaaraa avaruusvoimia puheessaan ilmavoimien tukikohdassa Marylandissä 20. joulukuuta.Erik S. Lesser / EPA

Yhdysvallat vastaa Kiinan ja Venäjän aiheuttamaan strategiseen haasteeseen perustamalla avaruusvoimat.

Presidentti Donald Trump varmisti avaruusvoimien perustamisen allekirjoittamalla perjantaina Yhdysvaltain asevoimien budjettilain, jossa uudet avaruusvoimat huomioidaan omalla budjetilla.

Avaruusvoimien perustaminen on ollut Trumpin keskeinen hanke ja niistä muodostetaan oma puolustushaara Yhdysvaltain asevoimiin.

Avaruuteen liittyviä asioita on tähän asti hoidettu Yhdysvaltain ilmavoimissa. Uudet avaruusjoukot sijoittuvat nekin ainakin alkuvaiheessa Yhdysvaltain ilmavoimien alaisuuteen.

– Avaruus on uusi sodankäynnin alue maailmassa, Trump sanoi perjantaina.

– Kun kansallista turvallisuuttamme uhataan, Yhdysvaltain ylivoima avaruudessa on ehdottoman tärkeää, hän sanoi.

Satelliittien turvaksi

Avaruusvoimilla Yhdysvallat pyrkii järjestelemään puolustusta uusiksi niin, että Yhdysvaltain strategiset edut avaruudessa turvataan maasta käsin. Näitä ovat esimerkiksi sotilaallisesti tärkeiden satelliittien turvaaminen.

Viestintä- ja paikannussatelliiteilla on myös keskeinen merkitys Yhdysvaltain taloudelle ja miljoonien yhdysvaltalaisten arjelle.

Avaruusvoimien perustaminen ei tarkoita, että Yhdysvallat olisi vielä viemässä taistelujoukkoja avaruuteen.

Viime helmikuussa Yhdysvaltain puolustusministeriö arvioi, että Kiina ja Venäjä ovat kehittäneet teknologioita, joilla ne pystyisivät häiritsemään tai tekemään toimintakyvyttömiksi Yhdysvaltain ja sen liittolaisten satelliitteja.

Trumpin mukaan Yhdysvallat on yhä johtava suurvalta avaruudessa, mutta etumatkaa ei voi pitää riittävänä.

Oma kenraali

Avaruusvoimien budjetti on ensimmäisenä toimintavuonna vaatimaton 40 miljoonaa dollaria.

Avaruusvoimat saavat kuitenkin oman kenraalin Yhdysvaltain pääesikuntaan. Avaruusvoimien johtoon on nousemassa Trumpin mukaan ilmavoimien kenraali John W. Raymond.

Trumpin ensimmäinen puolustusministeri Jim Mattis suhtautui varauksella avaruusvoimiin, koska hän epäili uuden puolutushaaran kasvattavan päällekkäisiä hallinnollisia menoja.

Yhdysvaltain nykyinen puolustusministeri Mark Esper kannattaa vankasti avaruusvoimia.

– Seuraava suuri taistelu saattaa alkaa avaruudessa, ja Yhdysvaltojen on oltava valmiina, hän on kuvannut.

Lue myös:

Trumpin hanke Yhdysvaltain omista avaruusjoukoista etenee – uusi puolustushaara olisi tasavertainen ilmavoimien kanssa(9.8.2018)

Yhdysvallat varoittaa Venäjää avaruuden militarisoimisesta – presidentti Trump haluaa silti USA:lle avaruusvoimat(14.8.2018)

Kiinan satelliitit haastavat GPS:n – Yhdysvaltain yksinvalta murenee miljardimarkkinoilla, mutta se on myös turvallisuuskysymys(5.10.2019)

Lähteet: AP, AFP