Australian pääministeri pyysi jälleen anteeksi lomailuaan katastrofaalisten maastopalojen aikana

Arvostelijat ovat sitä mieltä, ettei Scott Morrisonin johtama hallitus ole ottanut ilmastonmuutosta vakavasti.

Australia
Pääministeri Scott Morrison puhui lehdistölle 22. joulukuuta.
Australialaiset ovat jopa haistatelleet päin naamaa pääministeri Scott Morrisonille.JOEL CARRETT/ EPA

Australian pääministeri Scott Morrison on pyytänyt toistamiseen anteeksi perhelomaansa samaan aikaan, kun maassa ovat roihunneet poikkeuksellisen pahat maastopalot.

Morrison keskeytti Havaijin-lomansa ja saapui takaisin Australiaan sen jälkeen, kun hän joutui rajun arvostelun kohteeksi. Morrison ilmoitti lomansa keskeyttämisestä perjantaina, kun kahden vapaaehtoisen palopelastajan kerrottiin kuolleen sammutustehtävissä.

– Ymmärrän, että ihmiset ovat olleet järkyttyneitä siitä, että olin lomailemassa perheeni kanssa samaan aikaan, kun heidän perheensä olivat kovan paineen alla, Morrison totesi.

Pääministeri myönsi, että hän tekisi jälkiviisaana toisenlaisia ratkaisuja.

Pensaspalot New South Walesissa.
Tuhannet palopelastajat sammuttavat maastopaloja Uudessa Etelä-Walesissa joulukuussa 2019.Dan Himbrechts / EPA

– Uskon, että australialaiset ovat reiluja ja ymmärtävät, että kun lupaa jotain lapsille, yrittää lupaukset myös pitää, hän totesi ja jatkoi:

– Mutta pääministerinä minulla on tietenkin muita velvollisuuksia ja hyväksyn sen sekä minua kohtaan osoitetun arvostelun.

Morrison myönsi, että ilmastonmuutoksella on yhteys säätiloihin eri puolilla maailmaa. Pääministeri kuitenkin torjui ajatuksen, että ilmastonmuutoksella olisi suora yhteys Australiassa riehuviin maastopaloihin.

Arvostelijat ovat sitä mieltä, ettei Morrisonin johtama hallitus ole ottanut ilmastonmuutosta vakavasti. Australia on maailman johtavia hiilen ja maakaasun viejiä, eikä maan konservatiivihallitus ole ollut halukas rajoittamaan fossiilisten polttoaineiden vientiä.

Vaikka ilmastonmuutos ei ole suoranainen syy Australian paloihin, ovat asiantuntijat varoittaneet jo pitkään, että kuumemman ja kuivemman ilmaston myötä paloja on yhä useammin ja ne ovat yhä vakavampia.

Maastopalotilanne helpotti hieman sunnuntaina, kun joillekin tuhoalueille saapui hitusen viileämpää ilmaa. Alkavan viikon loppupuolelle on kuitenkin ennustettu taas sääolosuhteita, jotka vaikeuttavat sammutustöitä.

Lue myös:

Tulimyrskyn piinaamassa Sydneyssä asuva Auli Kontkanen: "Hengitysilma on kuin polttaisi 29 tupakkaa päivässä"

Australiassa kiista: Onko maastopalokatastrofin aikaan sopivaa puhua ilmastonmuutoksesta – katso videot valtavista paloista

Lähteet: AFP, Reuters, AP