1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kuuba

Kuuba on saanut ensimmäisen pääministerinsä yli 40 vuoteen – edellisen kerran virkaa hoiti Fidel Castro

Kuubassa on viime vuosina siirretty valtaa uusille sukupolville niin, että kommunistinen puolue pysyy vallankahvassa.

Kuuba
Kuuban Pääministeri Manuel Marrero.
Pääministeriksei nimitetty Manuel Marrero tuuletti valintaansa Kuuban parlamentissa 21. joulukuuta 2019. Yander Zamora / EPA

Kuuban presidentti Miguel Díaz-Canel on nimittänyt maalle uuden pääministerin ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin. Pestissä aloitti lauantaina Manuel Marrero, joka työskenteli pitkään turismista vastaavana ministerinä. Marreron 16-vuotisen ministeriuran aikana Kuuban turismi ja hotelliala kokivat murroksen, jonka avulla turismista tuli yksi Kuuban talouden kulmakivistä.

Maan parlamentti on vahvistanut nimityksen.

Edellinen Kuuban pääministeri oli Fidel Castro. Hän johti Kuubaa lähes 50 vuoden ajan. Castro toimi pääministerinä vuosina 1959–1976. Tämän jälkeen hän lakkautti pääministerin pestin ja siirtyi maan pitkäaikaiseksi presidentiksi. Fidel Castro luovutti johtajuuden veljelleen Raúlille vuonna 2008.

Pääministerin pestin elvyttäminen on osa toimia, joilla Kuuba pyrkii siirtämään valtaa uudelle sukupolvelle ja samalla takaamaan kommunistisen puolueen pysymisen vallankahvassa.

Kalifornialaisen Holy Names -yliopiston Kuuba-asiantuntija luonnehtii uudelleen elvytettyä pääministerin tointa hallinnolliseksi ja huomauttaa, että Kuuban tosiasiallinen johtaja on yhä presidentti.

Lue myös:

Energiakriisistä kärsivä Kuuba uudistaa varovasti hallintoaan – Miguel Díaz-Canel jatkaa presidenttinä

Kuubassa äänestetään uudesta perustuslaista – presidentille tulossa yläikäraja

Castrojen 59 vuotta kestänyt kausi päättyy Kuubassa – 5 kysymystä siitä, mitä tapahtuu seuraavaksi

Lähteet: STT, AFP

Lue seuraavaksi