Kroatiassa äänestetään tänään presidentinvaaleissa – Istuva presidentti johtaa mielipidekyselyissä

Kisa käydään kolmen ehdokkaan välillä ja vaalien odotaan etenevän toiselle kierrokselle tammikuussa.

Kroatia
Mies kävelee kadulla Zagrebissa Kolinda Grabar-Kitarovicin vaalijulistetta julistetta katsellen.
Kolinda Grabar-Kitarovic on ennakkosuosikki lauantaina käytäviin Kroatian presidentinvaaleihin. Vaalit näkyvät katukuvassa myös pääkaupungissa Zagrebissa.Denis Lovrovic / AFP / Lehtikuva

EU-puheenjohtajakauteen valmistautuvassa Kroatiassa äänestetään tänään presidentinvaalissa.

Kisa käydään kolmen kärkiehdokkaan välillä. Istuva presidentti, keskustaoikeistolainen Kolinda Grabar-Kitarovic on johtanut mielipidekyselyjä, mutta hänen niskaansa on hengittänyt erityisesti vasemmistolainen ex-pääministeri Zoran Milanovic.

Kolmantena mittauksissa on mukana kansanmuusikosta poliitikoksi urasiirron tehnyt Miroslav Skoro, joka on ehdokkaana itsenäisenä kandidaattina. Hän tavoittelee erityisesti oikean äärilaidan ääniä ja on uhannut kampanjansa aikana lähettää sotilaita Kroatian rajalle estääkseen siirtolaisten tulon.

Istuva presidentti Grabar-Kitarovic onkin joutunut myötäilemään vaaleissa niin puolueensa liberaalimpaa kuin oikeistolaisempaa siipeä varmistaakseen vaalivoiton Skorosta.

Entinen pääministeri Milanovic on taas kampanjoinut lupaamalla tehdä Kroatiasta "normaalin" maan, jolla on itsenäinen oikeuslaitos ja joka kunnioittaa vähemmistöjä. Hän on hyötynyt Grabar-Kitarovicin ja Skoron välisestä vastakkainasettelusta.

Tuloksia odotetaan iltakahdeksalta Suomen aikaa. Vaalien odotetaan kuitenkin menevän toiselle kierrokselle, joka järjestetään tammikuussa.

Lue myös:

Eurooppa-kirje: EU:n uusin jäsenmaa ponnisti Jugoslavian hajoamissodista unionin puheenjohtajaksi – Kroatia haluaa laajentumiselle jatkoa

Lähteet: AFP