1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Katso joulupukin matkaanlähtö Korvatunturilta – Ylen perinteinen jouluvideo on välitetty ympäri maailmaa yli 30 vuoden ajan

Eurooppalaiset tv-yhtiöt tiedustelevat pukkivideon lähetysajankohtaa joka vuosi hyvissä ajoin ennen joulua.

Kotimaan uutiset
Joulupukki

Joulupukki kantaa lahjasäkin rekeen, istahtaa itse kyytiin ja pian poron vetämä reki viistää eteenpäin idyllisessä talvimaisemassa.

Yle lähettää vuosittain EBUn kautta maailmalle kolme minuuttia joulupukin lähtöä, josta mediatalot koostavat jouluisen tunnelmapalansa. Jutun pääkuvasta voi katsoa Yle Uutisten koostaman videon pukin lähtötunnelmista.

Ensimmäistä kertaa joulupukin matkaanlähtö videoitiin 1960-luvulla, ja maailmalle videotervehdys on lähetetty yhtäjaksoisesti joka vuosi 80-luvun puolivälistä alkaen. Ylen Elävästä arkistosta voit myös katsoa yhden varhaisemmista pukkivideoista.

Eurooppalaiset tv-yhtiöt tiedustelevat pukkivideon lähetysajankohtaa joka vuosi hyvissä ajoin ennen joulua. Video lähetetään aina päivää tai kahta ennen aattoa, ja kaikki saavat sen käyttöönsä samanaikaisesti.

Euroopan lisäksi Yleisradion kuvaama pukki on nähty tv-lähetyksissä ympäri maailmaa aina Yhdysvaltojen ja Japanin tv-kanavia myöten.

Perinteet jatkuvat tänäkin vuonna: jutun pääkuvaa klikkaamalla näet tämänvuotisen joulupukin tervehdyksen. Hyvää joulua!

Juttua täsmennetty 22.12.2019 kello 17.20: Jutussa nähtävä video ei ole täysipitkä, EBUlle lähetettävä pukin lähtö.

Juttua korjattu 22.12.2019 kello 18.42: Videota on lähetetty Eurooppaan yli 30 vuoden ajan, ei lähes 30 vuoden ajan.