1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Joulusää

Näillä säillä joulun viettoon: Lappiin lisää lunta ennen aattoa, valkeaa joulua kaivatessa kannattaa poistua rannikolta

Pukin reen jalakset joutuvat tositoimiin paikoin lumettomilla teillä.

Lapissa on jouluna jopa ennätysmääriä lunta. Kuva: AOP

Joulu on jo ovella ja kodit ympäri Suomea odottavat jännittyneinä, saako pyhiä ja perhejuhlaa viettää lumen ja valon vaiko pimeän ja syksyisen märän keskellä.

Onko jouluna lunta ja voiko joulupukki tullakaan riippuu tässä tapauksessa pitkälti siitä, missä päin Suomea joulua vietät.

Aatonaattona maanantaina Pohjois-Suomeen sataa lisää lunta jo valmiiksi talviseen ympäristöön, aattona Lapissa saadaan nautiskella poutaisemmasta säästä.

Jouluaaton ja -päivän aikana sateita leviää etelästä. Sisämaassa ne satavat maahan pitkälti lumena, mutta rannikolla tullee vettä. Onneksi pukin reki voi myös lentää, sillä jalakset liikkuvat asfaltilla ja mudalla hieman lunta huonommin.

Jos siis haluaa varmemmin valkean joulun, kannattaa rannikkoalueilta suunnata sisämaahan ja pohjoiseen. Siinä tapauksessa tulee kuitenkin olla autolla liikuttaessa varovainen, sillä pyhinä suuressa osassa maata on voimassa liukkaan kelin varoitukset. Voit katsoa ne Ilmatieteen laitoksen sivuilta täältä (siirryt toiseen palveluun).

Sääennusteet maanantaista keskiviikkoon, ajalle 23.-25. joulukuuta. Kuva: Yle