1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. elokuvatuotanto

Hollywoodin kuvauspaikkajärjestäjät ihastuivat Vuokatin lumiseen maisemaan – "Tällaista me etsimmekin"

Viisihenkinen elokuva-alan seurue kulki viikossa Lapista Etelä-Suomeen asti.

Kainuussa mukana kierroksilla oli myös Marko Karvonen. Reetta Turulan mukana kulkevat Dan Connolly ja Leann Emmert ihastelivat Vuokatin talvimaisemia, vaikka Emmertin seuraava elokuva sijoittuu aavikolle. Kuva: Timo Sihvonen / Yle

Vuokatissa nähtiin viikonloppuna nimekkäitä ammattilaisia Hollywoodista. Kourallinen kuvauspaikkajärjestäjiä, tuottajia ja toimittajia vieraili Suomessa.

Pohjois-Suomen elokuvakomission asiantuntija Reetta Turula toimi ryhmän oppaana ja näytti kohteita Pohjois-Pohjanmaalta ja Kainuusta. Esimerkiksi Renforsin ranta Kajaanissa herätti jo etukäteen suurta kiinnostusta ryhmässä, Turula paljastaa.

Location managerit Leann Emmert ja Dan Connolly kertoivat Vuokatissa kiireisestä aikataulusta. Viikon aikana seurue kulki Suomen läpi Lapista etelään aina Helsinkiin asti. Molemmat toimivat elokuva-alan freelancereina.

– Olemme yöpyneet joka yö eri hotellissa ja päivät ovat kestäneet aamukahdeksasta iltakymmeneen, mutta sitähän me teemme työksemme, Emmert kertoo.

Emmertin ja Connollyn kuuluu kohteiden tarkastelu avoimin mielin, paikkojen valokuvaaminen ja ihmisten jututtaminen. Tarkoituksena on löytää uniikkeja ja elokuvamaisia kuvauspaikkoja.

– Tämä on todella erityinen paikka. Ei maailmassa ole montaa paikkaa jossa on tällaista lunta ja näin hienoja lumisia puita. Tällaista me etsimmekin, Emmert kertoo.

Connollyn mukaan kuvauspaikkojen täytyy olla mahdollisimman lähellä käsikirjoitusta. Täydellisiä paikkoja ei ole, joten käsikirjoitus tai kuvauspaikka joutuvat aina muuttumaan jonkin verran.

– Katsoin ennen tänne tulemista Imperiumin vastaiskua ja sen jäisiä maisemia. Pohjoisessa lunta riittää silmänkantamattomiin. Ohjaajat saattavat innostua jostain ennennäkemättömästä paikasta muutaman valokuvan perusteella, Connolly kertoo.

Kuvauspaikkajärjestäjä Rick Schulerin mukaan elokuvan tekijöitä houkuttelee Suomeen pari vuotta sitten käyttöön otettu tuotantokannustin, jossa elokuvatuotanto saa takaisin neljänneksen siitä rahasta, jonka se käyttää Suomessa.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)