1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koulut

Moni pohjoisen kunta miettii taas kouluverkkoaan – Kalajoella otetaan käyttöön 30 miljoonan euron jättikoulu

Taloutensa kanssa painivat kunnat viilaavat palvelujaan, ja samalla useissa kunnissa pohditaan koulujen tulevaisuutta.

koulut
Mieluskylän kyläkoulun tiilinurkkaus.
Moni pohjoispohjalainen kunta on miettinyt kyläkoulujensa tulevaisuutta. Kuvassa Haapaveden Mieluskylän koulu, joka viimeisimmissä suunnitelmissa jatkaisi toimintaansa.Marko Pinola / Yle

Moni pohjoisen kunta miettii ensi vuonna kouluverkkoaan.

Esimerkiksi Haapavedellä, Raahessa, Oulaisissa, Nivalassa, ja Sievissä pohditaan ja suunnitellaan muutoksia etenkin kylä- ja kaupunginosakoulujen sijaintiin ja määrään.

Esimerkiksi Raahessa on laadittu pitkän ajan selvitys kaupungin kannalta optimaalisesta kouluverkosta vuodelle 2025. Sen mukaan koulujen määrä vähenisi nykyisestä 16:sta seitsemään. Päätöksiä Raahessa ei ole tehty.

Myös pienemmissä kunnissa selvitellään tulevien vuosien kouluverkkoa taloustilanteen ja oppilasmäärien vähenemisen takia. Kokenut opetusalan johtaja Veijo Kosola aluehallintovirastosta toivoo, että säästöjä ei haettaisi lasten kustannuksella.

– Tärkein lähtökohta pitäisi olla oppilaan etu. Uskon, että näin usein onkin, mutta ei aina, Kosola arvelee.

Kosolan mukaan viime vuosina koulujen lakkauttamistahti on hiljentynyt huomattavasti vuosituhannen vaihteesta, jolloin saatettiin sulkea lähes 20 koulua vuodessa.

Kalajoella oppilaat muuttavat 30 miljoonan euron kouluun

Moni kouluverkkoaan karsiva kunta myös investoi tuntuvasti kouluihinsa.

Esimerkiksi Kalajoella valmistuu ensi vuonna Merenojan koulu, joka on mitoitettu peräti tuhannelle oppilaalle. Koulun kustannusarvio on 30 miljoonaa euroa, ja ensi syksystä alkaen sinne yhdistetään kuuden pienemmän koulun toiminta, kertoo Kalajoen opetuspuolen palvelualuejohtaja Riku Saksholm.

– Kyläkoulujen myötä varmasti menetetään jotain, mutta uskomme, että sen tilalle saadaan myös jotain uutta ja parempaa.

Myös Raahessa ja Nivalassa rakennetaan uusia kouluja, ja esimerkiksi Siikalatvalla aloitetaan uuden koulun rakentaminen Pulkkilan keskustaajamaan.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!

Lue seuraavaksi