Supersuosittu Kotikirkon pieni joulukonsertti muuttuu vain vähän kerrallaan – "Ihmiset kyselevät jo ennen joulua, että tuleehan se konsertti"

Kajaanissa jouluperinteeksi muodostunut kirkkokonsertti uudistuu vain vähän kerrallaan.

kirkkokonsertti
Kalle Torniainen ja Antti Matikainen Kajaanin kirkossa harjoittelemassa.
Kalle Torniainen ja Antti Matikainen esiintyivät pienessä joulukonsertissa myös vuonna 2015.Laura Tolonen / Yle

Kajaanissa vietetään pienen kotikirkon joulukonserttia jo 12. kertaa. Antti Matikainen ja Kalle Torniainen ovat olleet yhtä kertaa lukuun ottamatta jokaisessa konsertissa.

– Yksi kerta on jätetty väliin. Haluttiin silloin viettää vähemmällä säätämisellä joulu etelässä, Matikainen kertoi Radio Suomen Kainuun aamulähetyksessä.

Konserttiperinne alkoi joulun alla pidetyistä yhteisistä iltamista, joissa ihmisillä tuntui olevan suuri kiinnostus joulukonserttiin.

– Halusimme järjestää aluksi omille sukulaisille ja kavereille konsertin, joka olisi lähellä jouluaattoa, jotta kauempaakin tulevat pääsisivät, Torniainen kertoo.

Nykypäivänä konsertti on jo niin suosittu, että ihmiset jonottavat kirkon ulkopuolella. Miehet kiittelevät yhteistyötä Kajaanin seurakunnan kanssa. Matikaisen ja Torniaisen mukaan heille konsertti toimii lähes avaimet käteen -periaatteella.

Biisilista on miesten yhdessä valikoima ja tietyt klassikot ovat välttämättömiä. Muutokset eivät ole suuria, mutta tänä vuonna Oulussa asustava laulaja ja laulunopettaja Inga Söder on valinnut uusia kappaleita mukaan.

Söder on tuttu muun muassa Voice of Finland -ohjelmasta, ja hän on esiintynty myös Linnanjuhlissa Kaartin Combon ensimmäisenä naissolistina.

Konsertti on esiintyjien mielestä niin vahvasti kotikutoinen ja pienimuotoinen Kajaanin juttu, että konsertteja tuskin nähdään muualla Kainuussa tai Suomessa. Matikaisen mukaan viisikin konserttia roudauksineen saattaisi tuntua aika raskaalta joulun aikaan.

Suursuosioon nousseen konsertin yhteydessä satelee kiitoksia yleisöltä. Konsertista saatavat käsiohjelmamaksut ohjataan seurakunnan diakoniatyöhön.

– Ihmiset kyselevät jo ennen joulua, että tuleehan se konsertti. Myös hyväntekeväisyyden kautta kuulee mukavia tarinoita, kun joku on saanut vaikka jääkiekkomailan, Matikainen kertoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)