1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lumi

Lapissa vietetään ennätyslumista joulua – ennätys rikottiin Kittilässä, Sodankylässä ja Inarissa

Pokassa lunta on yli 80 senttimetriä, Tähtelässä ja Saariselällä yli 70 senttimetriä. Sodankylässä lunta on kertynyt jo lähes 90 senttimetriä.

lumi
Auto hautautuneena lumeen.
Sodankylän keskustassa on harvinaisen paljon lunta vuodenaikaan nähden 22. joulukuuta 2019.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Lapissa vietetään tänä vuonna ennätyslumista joulua. Ilmatieteen laitoksen mukaan mittaushistorian syvimmät lukemat on mitattu Kittilän Pokassa, Sodankylän Tähtelässä ja Inarin Saariselällä.

Pokassa lunta on kertynyt maanantaihin mennessä 83 senttimetriä. Tähtelässä lunta on 74 ja Saariselällä 75 senttimetriä. Korkeimmat kinokset nähdään kuitenkin Sodankylän Vuotsolla, jossa lunta on kertynyt 88 senttimetriä. Kittilän Kenttärovalla lunta on 84 senttimetrin verran. Lapissa on vähimmilläänkin lunta reilut puoli metriä rannikkoa lukuun ottamatta.

Ilmatieteen laitokselta kerrotaan, että Lapissa vietetään tänä vuonna hieman tavallista lämpimämpää joulua. Etelä-Lapissa lämpötila on nollassa, ylempänä joitakin asteita pakkasen puolella.

Aatonaaton ajokeli on huono Lapissa jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi. Lumisade kuitenkin hellittää illan ja yön aikana. Jouluaattona Lapissa on pilvistä, mutta paikoin voi sadella lunta.

Juttua korjattu 23.12.2019 kello 11:05 Lapissa on vähimmilläänkin lunta reilut puoli metriä rannikkoa lukuun ottamatta, ei ylipäätään kuten jutussa aiemmin kerrottiin.

Juttua täydennetty 23.12.2019 kello 17:25 Vuotson ja Kenttärovan lumilukemilla sekä päivitetty Pokan, Tähtelän ja Saariselän lukemia.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä. (siirryt toiseen palveluun)

Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Tiedätkö jotain lisää jutun aiheesta? Onko sinulla juttuvinkki tai kysymys? Ota yhteyttä tällä lomakkeella (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi