Joulun menoliikenne ei aiheuttane enää ruuhkia – tänään voi olla vielä normaalia työmatkaliikennettä

Etelä-Suomessa ajetaan märässä säässä ja Lapissa tulee lunta, mutta ajokeli ei ole tieliikennekeskuksen mukaan mitenkään erityisen huono.

Joululiikenne
Joulun menoliikennettä Nelostiellä Vantaalla 21. joulukuuta
Eniten liikennettä lähtee Ruuhka-Suomesta.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Joulun menoliikenne on jakautunut sen verran monelle päivälle, ettei tieliikennekeskus usko sen aiheuttavan enää ruuhkia valtaväylille tänään maanantaina tai tiistaina jouluaattona.

– Monelle päivälle on jakaantunut ja nyt näyttää siltä, ettei tässä varmasti oikein ruuhkia synny tänäänkään, Tampereen tieliikennekeskuksen liikennepäivystäjä Marko Kolattu kertoo STT:lle.

Viimeiset joulunviettäjät lähtevät luultavimmin liikenteeseen tänään iltapäivällä ja jouluaattoaamuna. Tänään monella on vielä työpäivä, ja liikenne vastaa siltä osin normaalia arkipäivää.

– Työmatkaliikennettä ja ostosliikennettä siihen iltapäivään vielä sattuu, ja ostoskeskusten läheisyydessä saattaa olla paljon liikennettä. Valtateille ei odoteta ruuhkautumista enää, Kolattu kertoo.

Eniten liikennettä lähtee Ruuhka-Suomesta, ja pääkaupunkiseudulta lähtevät ulostulotiet ovat vilkkaimmin liikennöityjä. Liikenne harvenee Keski-Suomeen ehdittäessä.

Etelässä vettä, pohjoisessa lunta

Tieliikennekeskuksen mukaan ajokeli vaihtuu läpi Suomen ajettaessa.

– Nythän ajetaan tuollaisessa märässä kelissä Etelä-Suomen osalta, ja pohjoisessa saadaan Lapin alueella lumisateita, Kolattu kertoo.

Liikennepäivystäjän mukaan keli ei ole kuitenkaan mitenkään erityisen huono, vaan olosuhteet vastaavat normaaleja lumisade- ja talvikelejä. Lunta voi kuitenkin kertyä paikka paikoin useita senttejä, ja lumen tulo voi hillitä ajonopeuksia maan pohjoisosissa, mikäli aura ei ole mennyt tieltä hetkeen.

– Oulun korkeudella rannikkoseudulla on vesisateita ja tihkusateita ilmassa. Ne saattavat etenkin noita pienempiä teitä muuttaa jäisiksi, Kolattu lisää.

Ilmatieteen laitos on antanut tälle päivälle tieliikenteen varoituksia erityisesti maan pohjoisosiin: ajokeli voi mukaan muuttua pohjoisessa tänään huonoksi lumisateiden ja jäätävien sateiden vuoksi.

Koko joulupäivälle on asetettu toistaiseksi suureen osaan maata varoitus huonosta ajokelistä jouluyöstä tulossa olevan lumisadealueen vuoksi. Ilmatieteen laitoksen mukaan on mahdollista, että joulupäivän tieliikennevaroituksia laajennetaan myös Uudellemaalle.

Lue myös:

Näillä säillä joulun viettoon: Lappiin lisää lunta ennen aattoa, valkeaa joulua kaivatessa kannattaa poistua rannikolta