Turun yliopistolle 100 000 euron lahjoitus musiikin vaikutusten tutkintaan

Tutkimusta on tehty vuodesta 2010 lähtien. Lahjoitus tukee tutkimuksen jatkoa.

Turun yliopisto
Turun yliopiston hallintorakennus ulkoa kuvattuna.
Turun yliopisto. Kuvituskuva.Yle/Philip Stenkula

Turun yliopisto on saanut sadan tuhannen euron lahjoituksen tutkimukseen, jossa tutkitaan musiikin vaikutusta neurologisten potilaiden hoidossa. Tutkimuksessa selvitetään musiikin vaikutusta aivosairauksien hoitotuloksiin.

Lahjoituksen teki turkulainen PianoDuo ConFuego Company.

Myös yritys itse on ollut mukana tutkimuksessa, kehittämällä suoratoistona seurattavan konsertin, jota sairaalan potilaat voivat seurata VR-lasien kautta.

Turun yliopiston tiedotteen mukaan, yliopistossa on tehty vuodesta 2010 alkaen tutkimusta musiikin kuuntelun vaikutuksista neurologisten potilaiden kuntoutumiseen, ja viimeisin tutkimuksen kohde on ollut virtuaalilaseilla toteutettavan konsertin käyttökelpoisuus kuntoutuksen välineenä. Tutkimus on toteutettu Turun yliopistollisen keskussairaalan Neurotoimialueella.

Tiedotteen mukaan kliinisten neurotieteiden oppiaineessa musiikin ja aivojen välisten vuorovaikutussuhteiden tutkimukseen on keskittynyt ylilääkäri, emeritusprofessori Seppo Soinila, jonka tutkimusryhmä on osoittanut musiikin kuuntelun tehostavan merkitsevästi ja pitkäaikaisesti aivoinfarktipotilaiden toipumista. Toipumisen tehostamisella voidaan olettaa olevan myös suoria taloudellisia vaikutuksia, kun hoitopäivät vähenevät ja kokonaiskustannukset pienenevät.