1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveysmatkat

Etelä-Karjalan keskussairaalaan on vuosikausia yritetty saada ulkomaalaisia asiakkaita – toistaiseksi tuloksena vain yksi synnyttäjä

Etelä-Karjala on yrittänyt turvata keskussairaalansa aseman ulkomaalaisten terveysturistien avulla. Hiljaista on ollut.

Etelä-Karjalan keskussairaalaan yritetään saada ulkomaisia synnyttäjiä paikkaamaan kotimaisten synnyttäjien jättämää aukkoa. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Etelä-Karjalan keskussairaalassa Lappeenrannassa törmättiin vuoden 2017 lopussa karuun tosiasiaan. Synnytysten määrä painui alle tuhannen ensimmäistä kertaa keskussairaalan historiassa.

Luku oli karu siksi, että synnytyksiä hoitavassa ympärivuorokautisesti päivystävässä sairaalassa olisi hoidettava noin 1 000 synnytystä vuodessa.

Synnytysten määrä jatkui laskuaan vuonna 2018.

Synnyttäjiä hamutaan ulkomailta

Keskussairaalaa ylläpitävä Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote ei ole kuitenkaan seurannut synnytysten määrän vähenemistä tumput suorina, vaan ryhtyi toimeen.

Katseet suunnattiin itärajan taakse Venäjälle, josta päätettiin alkaa houkutella synnyttäjiä Lappeenrantaan.

Ulkomaisten synnyttäjien saamiseksi Eksote aloitti yhteistyön pääkaupunkiseudulla toimivan Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUSin omistaman Hyksin Oy:n kanssa. Ensimmäisiä, itsemaksavia ulkomaalaisia synnyttäjiä odotettiin Etelä-Karjalan keskussairaalaan jo vuosi sitten syksyllä.

Näin ei tapahtunut. Myös vuosi 2019 ehti melkein kulua loppuun, kunnes marraskuussa Eksotesta kerrottiin, että ensimmäinen ulkomainen synnyttäjä olisi tulossa vielä tämän vuoden aikana.

Synnyttäjiä on tulossa lisää, sillä muutamia naisia on käynyt tutustumassa Etelä-Karjalan keskussairaalan synnytysosastoon. Odotukset keskussairaalassa ovat maltilliset.

– Tiedämme, että kyse on maksimissaan muutamasta kymmenestä ulkomaalaisesta synnyttäjästä, naistentautien poliklinikan ylilääkäri Antti Valpas kertoi Ylelle marraskuussa.

Synnytys Lappeenrannassa maksaa ulkomaalaiselle 10 000 euroa eli saman verran kuin Hyksin Oy:n Hyvinkään sairaalassa.

Arkistokuva Etelä-Karjalan keskussairaalan sädehoitolaitteesta. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Suunnitelmia ollut vuosia

Ennen ulkomaisten synnyttäjien tuloa Etelä-Karjalassa oli tehty vuosikausia töitä ja suunnitelmia terveysturismin kehittämiseksi. Mainittavia tuloksia ei saatu aikaiseksi.

Runsaasti julkisuutta sai vuonna 2013 Lappeenrannan Rauhaan kylpylä-hotelli Holiday Clubin läheisyyteen suunniteltu yksityissairaala, joka olisi tarjonnut päiväkirurgisia palveluja kotimaisille ja ulkomaisille asiakkaille. Sairaalaan perustamista suunnittelivat Holiday Club sekä helsinkiläinen Nordic Clinic -yhtiö.

Myös Eksotea houkuteltiin mukaan. Asia herätti Eksoten sisällä kiistelyä. Lopulta yksityissairaalan perustaminen kariutui.

Terveysmatkailun kehittämistä on vuosien varrella hidastanut myös sote-uudistuksen valmistelu ja venyminen sekä Venäjän talouden alavireinen kehitys.

Hyksin Oy ilmaisi ensimmäistä kertaa yhteistyökiinnostuksensa Eksoten suuntaan jo vuonna 2014. Meni kuitenkin vuosia, ennen kuin sopimukset synnytyksistä saatiin aikaiseksi.

Kilpailu terveysmatkailijoista on kovaa

Etelä-Karjalan keskussairaalalla on valmiudet tarjota ulkomaalaisille synnytyspalvelujen lisäksi myös syöpähoitoja sekä tekonivelleikkauksia. Tavoitteena on, että laajan päivystyksen sairaalassa tehtäisiin riittävästi toimenpiteitä. Eksoten mukaan neuvottelut Hyksin Oy:n kanssa näistä palveluista ovat meneillään.

Terveysturismiin ei kuitenkaan ladata enää suuria odotuksia. Puoli vuotta Eksoten toimitusjohtajana toimineen Timo Sakselan mukaan ulkomailta eli pääsääntöisesti Venäjältä tulevat maksavat asiakkaat otetaan kyllä vastaan ja hoidetaan.

– Aiemmat odotukset eivät ehkä toteudu siinä mittakaavassa, mitä odotettiin, kertoo Saksela.

Sakselan mukaan asiakkaita ei itärajan takaa yksinkertaisesti löydy.

– En tiedä tarkemmin, miksi rajan yli ei tänne tulla. Käsittääkseni sielläkin on palveluja, jotka toimivat. Ehkä ne riittävät.

Aiemmat odotukset eivät ehkä toteudu siinä mittakaavassa, mitä odotettiin.

Timo Saksela

Eksote ei pane rahaa ulkomaalaisille suunnattavaan markkinointiin, vaan markkinoinnin hoitaa Hyksin Oy. Venäjällä palveluja on markkinoitu lähinnä internetin Yandex- ja Google -hakukoneissa.

Markkinointiin menee muutamia kymmeniä tuhansia euroja vuodessa.

Hyksin Oy:n toimitusjohtajan Markus Oravan mukaan terveyspalveluja käyttävistä venäläisistä asiakkaista kilpailevat monet muutkin maat, kuten Saksa, Latvia ja Turkki.

– Latvian valtti on se, että siellä puhutaan venäjää, Orava sanoo.

Oravan mukaan terveysturismi on joka tapauksessa toiminnan kannalta marginaalista. Esimerkiksi Hyksin Oy:n Hyvinkään sairaalassa käy vuosittain muutamia kymmeniä ulkomaisia synnyttäjiä.

– Tämä tuo lisäarvoa normaaleille palveluille. Siihen ei kannata ladata liikaa odotuksia.