Hyppää sisältöön

Vaihto-opiskelijat tulevat Suomen talveen aivan liian vähin tiedoin: "Australiasta tuli kaksi tyttöä flip flop -sandaaleissa"

Moni vaihto-oppilasjärjestö yrittää valmistaa ulkomaalaisia Suomen kylmyyteen, kaamokseen ja kulttuurieroihin.

Brasilialinen vaihto-oppilas Bruna Stawinski esittelee talvivaatteitaan. Kuva: Kalle Niskala / Yle

Brasilialainen vaihto-opiskelija Bruna Stawinski esittelee vaatekaappia Kokkolassa sijaitsevassa opiskelija-asunnossaan. Keittiön pöydälle asetellaan villasukkia, tumppuja, kaulaliina, pipo ja muutama kevyt syystakki.

Pöydällä olevia takkeja Stawinski on käyttänyt heinäkuussa Brasiliassa, kun siellä on talvikausi. Silloin keskilämpötila keikkuu kahdenkymmen plusasteen molemmin puolin. Suomen talvi vaatii enemmän:

– Kun pukeutuu kerroksittain, niin selviää täällä Suomessakin. Ainakin toivon niin, sanoo Bruna Stawinski ja nostaa keittiön pöydältä luumunpunaisen pipon.

– Täti antoi minulle tämän, kun lähdin Suomeen, hän naurahtaa.

Bruna Stawinski otti Brasiliasta mukaan pipon. Kuva: Kalle Niskala / Yle

Sopeutuminen Suomeen on haastavaa

Suomi on suosittu maa vaihto-opiskelijoiden keskuudessa. Erityisesti thaimaalaiset, australialaiset ja uusiseelantilaiset haluavat pohjolaan kylmästä ja kaamoksesta huolimatta.

Etelä-Amerikassa Uruguayssa oleva UPM:n tehdashanke on lisännyt sieltä tulevien vaihto-opiskelijoiden määrää, sillä tehtaan ansiosta tieto kaukaisesta Suomesta on kantautunut nuorten korviin.

– Ulkomailta tulevat haluavat Suomeen maailmalla kehutun koulutusjärjestelmän takia. Lisäksi puhdas luonto ja mahdollisuus terveelliseen lähiruokaan vaikuttavat, sanoo vaihto-oppilasjärjestö Youth For Understanding ry:n (YFU) toiminnanjohtaja Elina Talonen-Lintunen.

YFU:n valmennuksissa painotetaan ilmastoon ja kulttuuriin valmentautumisen tärkeyttä, koska sopeutuminen Suomeen on haastavaa pimeyden, kylmyyden, kaamoksen ja muiden kulttuurin erityispiirteiden takia. Valmennuksesta huolimatta todellisuus saattaa joskus olla ihan toisenlainen.

– Muistan yhden tapauksen, kun Australiasta tuli kaksi tyttöä flip flop -sandaaleissa eikä heillä ollut talvivaatteita ollenkaan, kertoo Talonen-Lintunen.

Vaihto-opiskelijoita saapuu Suomeen monen eri järjestön kautta. Valmistautuminen Suomen oloihin on kirjavaa, ja lisää opastusta tarvitaan paikan päällä.

Esimerkiksi Kokkolassa ammattikorkeakoulu Centrian opiskelijakunta Copsa auttaa opiskelijoita monella tavalla selviytymään kulttuurishokista ja Suomen talvesta.

– Me koulutetaan joka vuosi uusia tuutoreita, jotka auttavat aloittelevia opiskelijoita, sanoo Copsan toiminnanjohtaja Roosa-Liina Risikko.

Kansainväliset opiskelijat hyötyvät tästä konkretian tasolle viedystä tutortoiminnasta. Kun vaihto-opiskelijat käytetään kaupunkikierroksella, he oppivat, mistä löytyvät kaupat, kirppikset ja virastot.

Kavereilta, kirpputorilta ja marketeista

Hiekoitushiekka rapsahtelee askelten tahtiin jäisen jalkakäytävän päällä, kun Bruna Stawinski kävelee kohti kampusaluetta Kokkolassa.

Syyskuussa ystävät olivat huolissaan, selviytyykö Stawinski Suomen kylmästä talvesta. Sen takia brasilialaiselle lahjoitettiin sukkia ja muita vaatteita.

– Lisää ostin vaatteita marketeista ja kirpputorilta. Rahaa meni noin sata euroa. Kengät ostin Helsingistä 40 eurolla.

Oppilaskunta Copsan toiminnanjohtaja Roosa-Liina Risikko on paljon tekemisissä vaihto-oppilaiden kanssa. Kuva: Kalle Niskala / Yle

Kansainvälisten opiskelijoiden puutteelliset tiedot huomataan esimerkiksi talvitapahtumassa, kun mennään laskemaan mäkeä.

– Osa opiskelijoista ei tajua, että pakkasella pitää olla lapaset, villasukat ja päähine, sanoo Copsan toiminnanjohtaja Roosa-Liina Risikko.

Risikon mukaan opiskelijakunta on viisastunut ja nykyään vaihto-opiskelijoille laitetaan jo ennakkoon viesti, jossa kehotetaan pukeutumaan lämpimästi.

Bruna Stawinski valmistautui Suomen talveen lukemalla artikkeleita pakkasesta ja talvesta.

Kun ensimmäisen kerran oli kymmen astetta pakkasta, se sykähdytti.

– Se oli niin erilaista. Se oli hyvä kokemus, sano Stawinski

Brasiliassa, Stawinskin kotimaassa, tammi- ja helmikuussa on yli 30 astetta lämmintä. Suomessa lukema saattaa olla samaan aikaan lähes saman verran miinusmerkkinen. Siitäkin huolimatta Suomen pakkasista löytyy jotain positiivista.

– Se rentouttaa, sanoo Bruna Stawinski.

Tulevalla matkalla Lappiin Stawinski aikoo hiihtää, luistella ja kokeilla kaikkia talvilajeja.

.
.