1. yle.fi
  2. Uutiset

Nairobilainen ravintola myönsi tarjoilevansa mieluummin valkoisille ja intialaisille kuin mustille kenialaisille – syntyi someraivo, vaikka rasismi on arkipäivää Afrikassa

Arkea maailmalta: Keniassa eletään näennäisesti sulassa sovussa, mutta arkipäivän rasismi rehottaa, kirjoittaa Ylen Afrikan-avustaja Liselott Lindström.

rasismi
Kirjeenvaihtaja Liselott Lindström
Antti Haanpää / Yle

NAIROBI Nairobilaisessa ravintolassa on aina torstaisin tupa täynnä. Siellä esiintyy bändejä eri puolilta Afrikkaa, ja bileet jatkuvat pikkutunneille. Paikka on etenkin ulkomaalaisten ja kenialaisen ylemmän keskiluokan suosima.

Pari viikkoa sitten yksi asiakas kertoi, että baarimikko oli heittänyt juomaa hänen päälleen, kun hän oli pyytänyt vaihtorahojaan. Siitä nousi kohu, ja ravintola mokasi pahemman kerran kriisiviestinnässään.

Kenialainen nainen kommentoi ravintolan Facebook-sivulla, että hän on usein huomannut intialaisten ja valkoisten saavan palvelua nopeammin kuin mustat afrikkalaiset.

Ravintola vastasi:

– Tätä tapahtuu ympäri Keniaa, eikä vain meillä. Kyse ei ole rasismista vaan juomarahakulttuurista. Kaikki ravintoloitsijat tietävät tästä, ja on tärkeää että kerromme totuuden.

Se on todellakin totta. Jos lukee ravintola-arvosteluja netissä, kenialaiset kertovat usein, ettei heitä kohdella yhtä hyvin tai palvella yhtä nopeasti kuin valkoisia ja intialaisia. Vaikka kyse olisikin juomarahakulttuurista, kyse on myös rasismista, jos automaattisesti oletetaan, että mustat eivät kykene tai halua maksaa yhtä paljon tippiä.

– On synkkää, että omassa maassaan kohtaa maanmiehiltä rasismia, totesi yksi tuttu.

Hän kertoi, että samassa ravintolassa valkoiset olivat kävelleet ulos yhdestä portista, ja kun hän yritti poistua samasta portista, vartija kertoi, että se on kiellettyä.

Keniassa on kolme väestöryhmää. Ensimmäisen muodostavat kymmenet paikalliset heimot, toisen valkoiset kenialaiset. Näitä brittien jälkeläisiä kutsutaan lyhenteellä KC. Se tarkoittaa Kenyan citizeniä tai leikkimielisemmin Kenyan cowboy’ta.

Lisäksi maassa on suuri intialainen vähemmistö, muhindit. 1800-luvun loppupuolella britit hallitsivat sekä Itä-Afrikkaa että Intiaa, ja valtameren toiselta puolen Intiasta tuotiin työvoimaa Keniaan.

Nämä väestöryhmät elävät edelleen omissa oloissaan, eikä esimerkiksi naimisiinmeno eri ryhmien välillä ole tavallista.

Rasismissa on osittain kyse kolonialistisesta perinnöstä. Afrikassa mustia kohdeltiin pitkään alempana kastina, kun valkoisilla oli ylivalta.

Keniassa intialaiset saivat oikeuksia paljon aiemmin kuin mustat kenialaiset. Esimerkiksi parlamentissa istui 1927 jälkeen vain valkoisia ja intialaisia.

Etelä-Afrikka luopui rotusorrosta 1990-luvulla, mutta se nostaa vieläkin rumaa kuonoaan välillä.

Kun olin reportaasimatkalla Etelä-Afrikassa viime toukokuussa, valkoinen eteläafrikkalainen kutsui mustia lapsia torakoiksi ja nauroi, kun oli vähällä ajaa mustan naisen päälle.

Zimbabwessa valkoinen zimbabwelainen kertoi, että ystävät olivat kääntäneet hänelle selkänsä. koska hänellä oli musta poikaystävä.

Kestää sukupolvia, ennen kuin syrjiviä rakenteita saadaan purettua.

Lue seuraavaksi