Kahden kaupungin omistama satamayhtiö Kvarken Ports täyttää 5 vuotta

Vaasan kaupungin ja Uumajan kunnan satamayhtiö tuottaa tappiota, mutta omistajat ovat silti tyytyväisiä.

satamat
Vaskiluodon satama
Vaasan satama sijaitsee Vaskiluodossa.Yle/Jonas Mastosalo

Vaasan ja Uumajan yhteinen satamayhtiö Kvarken Ports täyttää vuodenvaihteessa 5 vuotta. Vaikka yhtiö on tuottanut voittoa vain ensimmäisenä toimintavuotenaan, ovat kuntaomistajat siihen tyytyväisiä.

– Olemme etsineet malleja ja tehtäviä, joissa tehdään yhteistyötä ja niitä, jotka tehdään erikseen. Kehitys on ollut joka tapauksessa todella positiivista, kehuu Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry.

Yhdistymisen uskotaan tuoneen molemmille satamille näkyvyyttä EU-tasolla.

Kvarken Ports teki viime vuonna 6,2 miljoonaa kruunua eli lähes 600 000 euroa tappiota. Kumpikin omistaja eli kunta vastaa nykyisen sopimuksen mukaan oman puolensa tappioista. Vaasan osuus viime vuoden tappiosta oli vain muutamia satoja euroja. Kvarken Portsin toimitusjohtaja Teijo Seppelin arvioi, että Vaasan päässä tehdään tappiota tulee tänä vuonna joitakin kymmeniä tuhansia euroja.

Molempiin satamiin ollaan investoimassa lähivuosina voimakkaasti. Vaasan kaupunki on käynnistänyt laajan investointiohjelman, joka sisältää muun muassa satama-altaan ja laiturien uudistamisen.

Kahden eri maassa toimivan sataman yhdistäminen yhteen yhtiöön on varsin poikkeuksellinen tapa toimia. Samanlainen malli on käytössä Malmön ja Kööpenhaminen välillä.