1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sähkötupakka

Hallinto-oikeus: Pori sai asettaa sähkösavukkeiden makuaineet myyntikieltoon

OIkeuden mukaan porilaisessa tupakkaliikkeessä myydyt makuaineet oli tarkoitettu sähkötupakoinnissa käytettäväksi eli niiden myynti voitiin kieltää.

Kuva: CC / Lindsay Fox

Porissa toimiva sähkösavukeliike ei menestynyt valitettuaan hallinto-oikeuteen Porin asettamasta tupakkatuotteiden myyntikiellosta ja uhkasakosta.

Kaupungin terveysvalvonnan mukaan Itä-Porissa toimiva sähkösavukeliike oli myynyt makuainekiellon vastaisia nesteitä höyrytupakoinnissa käytettäväksi. Yritys ei ollut poistanut nesteitä määräajan kuluessa. 5 000 euron uhkasakosta päätettiin ympäristöterveysjaoston kokouksessa.

Yritys valitti Turun hallinto-oikeuteen. Hallinto-oikeus asetti Porin määräyksen toimeenpanokieltoon, kunnes se saa ratkaisunsa tehtyä.

Makuaineet tarkoitettu tupakointiin

Nyt oikeus on linjannut, että Pori toimi lainmukaisesti. Hallinto-oikeus katsoo, että liikkeessä myydyt elintarvikemakutiivisteet oli tarkoitettu nimenomaan sähkösavukkeissa käytettäviksi eikä muuhun elintarvikekäyttöön. Siksi niiden myynti liikkeessä voitiin kieltää.

Hallinto-oikeus ei myöntynyt valittajan näkemykseen, että asiassa olisi pitänyt hakea Euroopan unionin oikeudelta ennakkoratkaisua.

Oikeuden ratkaisuun voi hakea valituslupaa korkeimmalta hallinto-oikeudelta, mutta korkein hallinto-oikeus harkitsee itse, ottaako se asian käsittelyyn.