1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. peruskorjaus

Keminmaan kunnantalon peruskorjaus ei helposti onnistu 5 miljoonalla – "En uskaltaisi itse ottaa riskiä, että osa jätetään korjaamatta"

Keminmaan tekninen johtaja toivoo, että urakoitsijoilla on kova kilpailu, kun kunnantalon peruskorjaus kilpailutetaan.

peruskorjaus
Keminmaan kunnantalo
Keminmaan kunnanvaltuuston puheenjohtaja Tommi Lepojärvi muistuttaa, että Keminmaan valtuustosalista oli tarkoitus tulla Meri-Lapin kunnan valtuustosali.Jarno Tiihonen / Yle

Keminmaan kunnantalon peruskorjaus on monessa mielessä haasteellinen urakka.

Kunnanvaltuusto on perunut aiemman valtuustosiiven purkupäätöksen. Sen sijaan valtuusto on päättänyt, että koko talo peruskorjataan ja rahaa siihen saa käyttää enintään viisi miljoonaa euroa.

Tekninen johtaja Jussi Korpi ennustaa haastavaa urakkakilpailutusta.

– Toivotaan, että aika on hyvä ja urakoitsijoilla on kova kilpailu keskenään, että saadaan edullisia tarjouksia, hän toivoo.

Remonttia karsittu jo aiemmin

Alun perin koko talon remontin hinnaksi arvioitiin lähes kahdeksan miljoonaa euroa, josta se on karsittu reiluun kuuteen miljoonaan euroon.

Korven mukaan remonttia on vaikea karsia enempää.

– En uskaltaisi itse ottaa riskiä, että osa jätetään korjaamatta ja vuoden päästä ollaan samassa tilanteessa ja joudutaan sieltä pois. Jos korjataan, niin korjataan kunnolla, että rakennuksesta tulee varmasti terve, Korpi sanoo.

Kuinka huonossa kunnossa kunnantalo on?

Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Tommi Lepojärvi sanoo, että talo on luultua paremmassa kunnossa.

– Rakennuksen tila ei ole ollenkaan niin huono kuin julkisuudessa on väitetty. Joku on väittänyt, että C-siipi on parhaassa kunnossa rakennuksen eri osista. En pidä sitä kovin liioiteltuna väitteenä, hän sanoo.

Talosta ei ole kuitenkaan tehty mitään uusia tutkimuksia. Päättäjät ovat siis lukeneet aiempaa tarkemmin jo aiempien päätösten tukena olleita tutkimuksia.

– Niitä on luettu tarkemmin ja laajemmin. Ja ilmeisesti ne eivät ole olleet kaikkien käytössä, Lepojärvi sanoo.

Korven mukaan talon kosteusongelmat ovat niin pahat, että seinät ja katto on joka tapauksessa rakennettava uudestaan.

– Voidaan selkeästi osoittaa, että monet ihmiset ovat sairastuneet ja herkistyneet niissä tiloissa. Terveystarkastaja on kieltänyt valtuustosalin ottamisen edes kokouskäyttöön.

Vanhukset, nuoret ja halu säilyttää talo

Lepojärvi perustelee kahdella asialla valtuuston päätöstä peruskorjata koko talo.

– Valtuusto päätti ottaa aikalisän, kun vanhusneuvosto ja nuorisovaltuusto kirjelmöivät siitä, että C-siipi saattaisi soveltua heidän käyttöönsä hyvinkin ja heidän mielestään sitä ei kannattaisi purkaa, Lepojärvi kertoo.

Toiseksi syyksi Lepojärvi sanoo valtuutettujen halun säilyttää rakennus.

– Kemissä on puhuttu kaupungintalon korjaustarpeista. Joku voi heittää sivusta, että miksei sitä pureta kokonaan. Ymmärrän hyvin, jos kemiläiset pitävät korjausta järkevänä. Tilanne olisi samanlainen kuin Keminmaassa tällä hetkellä, Lepojärvi sanoo.

Teknisellä osastolla on tilan soveltuvuudesta nuorille ja ikäihmisille erilainen näkemys kuin valtuustolla.

– Vanhusneuvostolla oli toive suuresta kokoustilasta. Rakennuksesta ei kuitenkaan löydy valtuustosalia isompaa tilaa. Muut toiveet on saatu katettua. Nuorisovaltuusto on katsonut suunnitelmat aiemmin ja todennut, että se ei sovellu heidän käyttöönsä.

Korven mukaan tavoitteena on, että helmikuussa kunnalla on valmiit suunnitelmat urakkalaskentaa varten.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä. (siirryt toiseen palveluun)

Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Tiedätkö jotain lisää jutun aiheesta? Onko sinulla juttuvinkki tai kysymys? Ota yhteyttä tällä lomakkeella (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi