Yksinäisten joulujuhlassa ei tarvitse yksinäisyyttään todistaa

Kauhavalla vapaaehtoisten järjestämässä jouluaaton juhlassa syödään hyvin ja jaetaan lahjoituksena saadut lahjat, mutta ovella ei kenenkään yksinäisyyttä udella.

Kauhava
Ruuan ottajia
Joululaatikot Yksinäisten joulujuhlaan saatiin lahjoituksena kauhavaisyritykseltä.Jyrki Lyytikkä / Yle

Aaton juhlassa lauletaan joululauluja, syödään jouluruokia ja luetaan jouluevankeliumi. Syömättä jääneet ruuat pakataan juhlavieraille kotiinviemisiksi.

– Huomenna on sellainen joulujuhla, että oksat pois. Meille tulee sekä yksinäisiä että ei välttämättä niin yksinäisiä ihmisiä, jotka haluavat olla porukassa. Me järjestämme tämän siksi, että kenekään ei tarvitse olla yksin, juhlan toinen järjestäjä Marjo Hannula sanoo.

Yksinäisten joulujuhla järjestettiin ensimmäisen kerran Kauhavalla vuonna 2011. Vuodesta 2013 järjestelyvastuussa on Hannulan lisäksi ollut Miia Vistbacka.

Marjo Hannula paketoi lahjoja yksinäisten joulujuhlaan
Marjo Hannula on vetovastuussa Yksinäisten joulujuhlasta nyt yhdeksättä kertaa. Hän toivoo uusia vapaaehtoisia suosiotaan kasvattaneen juhlan vetäjiksi. Tuomo Rintamaa/Yle

Juhlatilana on Kauhavan vapaakirkko, mutta kirkollinen tilaisuus ei ole. Kirkon ovella ei myöskään arvioida juhlijoiden yksinäisyyttä.

– Kaikki ovat tervetulleita. Ohikulkijoille voimme huikata, että tulkaa syömään. Kaikille jotka sisään kävelevät, tarjotaan ruokaa, lahjoja ja tunnelmaa, Hannula nauraa.

Uusia vapaaehtoisia kaivataan

Kauhavalaisyritykset ja kaupunkilaiset ovat mukana lahjoituksin. Paikallinen ruokatehdas lahjoitti juhlaväelle joululaatikot. Joulukinkkuja on saatu lahjoituksena Kauhavalaisilta kaupunginvaltuutetuilta.

Lahjapaperiin on kääritty muun muassa kahvipaketteja, suklaarasioita ja villasukkia. Miehille ja naisille tehdään erilaiset paketit.

Miia Vistbacka paketoi lahjoja
Miia Vistbacka paketoi lahjoituksia joulupaperiin. Yksinäisten joulujuhla on muodostunut Kauhavalla perinteeksi, jota tekijät haluaisivat siirtää eteenpäin.Tuomo Rintamaa/Yle

Hannulalle ja Vistbackalle tämä vuosi on yhdeksäs ja viimeinen kerta järjestelyvastuussa. Kaksikko aikoo antaa sijaa uusille vapaaehtoisille tämän joulun jälkeen.

– Olemme tehneet tätä niin pitkään ja meillä alkaa olla omaa perhettä. Vietämme heidän kanssaan joulua. Tämä on ihan helppo homma. Kun jatkaja saadaan, niin me kyllä opetamme, Hannula lupaa.

Työn jatkajille neuvo on, että tärkeintä on halu auttaa.

– Tarvitaan halu ja hyvää tahtoa. Tietysti pitää myös jouluaattona olla aikaa olla paikalla järjestelemässä, Vistbacka listaa.