1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turvakodit

Turvakodeissa asiakaspiikki tulee yleensä joulun jälkeen – "Vielä yritetään jotain joulurauhaa"

Vaikka turvakoti olisi täynnä, apua löytyy aina.

turvakodit
Seinäreliefi Oulun turvakodin ulkoseinässä.
Oulun turvakodissa joulunsa viettää 14 lasta. Kuvassa reliefi Oulun turvakodin seinässä.Risto Degerman / Yle

Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa turvakodit olivat tänä jouluna täynnä.

Turvakodeissa joulu ei ole kiireisintä aikaa, sillä kysyntä nousee yleensä vasta pyhien jälkeen. Oulun ensi- ja turvakodin toiminnanjohtaja Timo Peltovuori uskoo, että jouluna ihmisillä on aikaa miettiä asioita ja toisaalta asiat voivat helposti kärjistyä. Silti rajut ratkaisut tehdään vasta pitkien vapaiden jälkeen.

– Ehkä jouluna vielä yritetään jotain joulurauhaa. Ongelmia on kuitenkin aina joulusta riippumatta, Peltovuori sanoo.

Oulun turvakodissa ja sen Kajaanissa sijaitsevassa etäyksikössä on ollut kiireistä koko syksyn ajan.

– Jos ei nyt ylipaikoilla olla oltu, niin aika lähellä ainakin. Tämä johtunee siitä, että nyt on tiedotettu paremmin, että turvakotiin voi tulla kuka vain.

Pohjois-Suomen alueella turvakotipaikkojen määrä suhteutettuna väkilukuun on hyvä, mutta lisäpaikoille on silti tarvetta.

– Toistaiseksi ollaan pystytty järjestämään paikka kaikille, mutta ainakin Kainuussa olisi tarvetta useammille paikoille, Peltovuorikertoo.

Niin Kainuussa, kuin Pohjois-Pohjanmaallakin haasteena ovat välimatkat, jotka saattavat olla satojakin kilometrejä. Peltovuoren mukaan tämä voi olla ongelma varsinkin lapsiperheille.

– Toisaalta joskus on hyväkin vaihtaa paikkakuntaa, mutta onhan lähemmäs helpompi lähteä, Peltovuori toteaa.

Peltovuori kuitenkin muistuttaa, että vaikka turvakodin paikat olisivat täynnä, ei ketään koskaan käännytetä ovelta. Turvakodit tekevät valtakunnallista yhteistyötä ja vakituinen turvakotipaikka voi löytyä muusta yksiköstä, kuin siitä johon hädissään soittaa.

– Aina kannattaa soittaa ja kysyä tilaa. Mutta jos oven taakse tulee, niin ei sieltä kadulle laiteta. Meillä ei myydä ei-oota.

Korjattu 27.12 kello 9.34: Oulun ensi- ja turvakodin toiminnanjohtajan sukunimi on Peltovuori, ei Peltomäki kuten aiemmin jutussa mainittiin.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi