Hyppää sisältöön

Ukraina ja Venäjän tukemat separatistit sopivat vankien vaihdosta

Vaihto on tarkoitus toteuttaa ennen vuodenvaihdetta.

Vankien vaihdosta neuvoteltiin valtionpäämiesten kesken Pariisissa 9. joulukuuta. Kuvassa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi (2. vasemmalta) ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron (3. vasemmalta). Kuva: Dmitri Lovetsky / EPA

Vankienvaihdon toteuttamisesta ilmoitti niin kutsutun välitysryhmän venäläisedustaja Boris Gryzlov.

Vankien vaihtamista on käsitelty maanantaina konferenssipuhelussa Venäjän tukemien Ukrainan separatistiryhmien edustajien kanssa. Vaihdon toteuttamisen vahvisti myös Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön ETYJ:n Ukrainan-lähettiläs Martin Sajdik.

Ukraina ja Venäjä vaihtoivat vankeja syyskuussa, elokuvaohjaaja Oleg Sentsov halasi tytärtään palattuaan Ukrainaan. Nyt on vuorossa Ukrainan ja Itä-Ukrainan kapinallisten vankien vaihto. Kuva: Sergei Dolzhenko / EPA

Venäjän ja Ukrainan presidentit Vladimir Putin ja Volodymyr Zelenskyi neuvottelivat joulukuun alussa Pariisissa mahdollisuuksista lopettaa Itä-Ukrainan sota. Ranskan ja Saksan välittämässä kokouksessa ei saavutettu läpimurtoa, mutta vankien vaihtaminen kuului neuvottelujen onnistumisiin.

Presidentti Zelenskyi piti vankienvaihdon toteutumista tervetulleena. Hän sanoi odottavansa, että separatistit vapauttavat kaikki 72 hallussaan olevaa ukrainalaisvankia.

Vuonna 2014 leimahtaneet taistelut itäisessä Ukrainassa ovat vaatineet yli 14 000 ihmisen hengen.

Lue myös:

.
.