Trump nimitti tietoliikennepolitiikan erityisedustajan, joka saa vastuulleen Yhdysvaltojen ja Kiinan välisen 5G-kilpajuoksun

Uuden viran lisäksi Robert Blair jatkaa presidentin avustajana ja Valkoisen talon kansliapäällikön neuvonantajana.

Kauppakiista
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump Washingtonissa 6. joulukuuta.
Kuvituskuva. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump Washingtonissa 6. joulukuuta.Rex Features / AOP

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on nimittänyt Robert Blairin hallituksen tietoliikennepolitiikan erityisedustajaksi, Valkoinen talo tiedotti maanantaina.

Blair saa tehtäväkseen työskennellä Yhdysvaltojen hallituksen 5G-teknologiaan liittyvien tavoitteiden parissa Valkoisen talon talousneuvonantajan Larry Kudlown alaisena.

Blair kutsuttiin Valkoisen talon kansliapäällikön neuvonantajan ominaisuudessa todistajaksi Trumpin virkarikostutkintaan liittyen, mutta hän kieltäytyi saapumasta kuulemistilaisuuteen.

Blair jatkaa presidentin avustajana ja kansliapäällikön neuvonantajana uuden tehtävänsä ohella, Valkoisesta talosta kerrotaan.

Blair saa uuden roolin tilanteessa, jossa Yhdysvallat kampanjoi kiinalaista teknologiateollisuuden jättiläistä Huaweitä vastaan. Yhdysvallat on yrittänyt saada liittolaisiaan vakuuttuneeksi siitä, että Huawei tulisi jättää kokonaan ulos 5G-verkoista. Yhdysvallat pelkää Huawein vakoilevan tietoliikenneverkkoja Kiinan valtion puolesta.

5G-teknologia on ollut ratkaisevassa asemassa, kun Yhdysvallat ja Kiina ovat osana kauppasotaansa vääntäneet kättä maailmanlaajuisesta teknologiateollisuuden herruudesta.

Toukokuussa Yhdysvaltain kauppaministeriö asetti Huawein ja sen 70 yhteistyökumppania "mustalle listalle", jonka myötä yritykset eivät saa ostaa osia eivätkä komponentteja yhdysvaltalaisilta yrityksiltä ilman Yhdysvaltain hallituksen suostumusta.

Aiheesta lisää:

Jännitteet Huawein asemasta 5G-verkossa kasvavat Euroopassa – Suomi ei sulje yksittäisiä toimijoita ulos

Huawein perustaja uskoo nokittelun jatkuvan: "Kuka tahansa on Yhdysvaltojen seuraava presidentti, emme odota, että Huawei poistettaisiin kieltolistalta"

FT: Yhdysvallat harkitsee Nokian ja Ericssonin rahoittamista Huawein kampittamiseksi

Kiinalainen Huawei julkisti oman käyttöjärjestelmänsä Googlen Androidin tilalle – varautuu Yhdysvaltain pakotteisiin

Näin Huawein kriisi on edennyt – Yhdysvaltojen painostus Kiinan lippulaivayhtiötä kohtaan on koventunut kuukausi kuukaudelta

Lähteet: Reuters