Yhdysvaltain sotilasjohto tarkkailee joulun aikaan, toteuttaako Pohjois-Korea epämääräisen uhkauksensa "joululahjasta".
Pohjois-Korean apulaisulkoministeri julkaisi joulukuun alussa lausunnon, jonka mukaan "Yhdysvaltain on valittava, millaisen joululahjan se tulee saamaan". Ministeri tarkoitti, että Yhdysvaltain pitäisi joustaa tiukoista vaatimuksistaan Pohjois-Koreaa kohtaan ydinaseneuvotteluissa.
Presidentti Donald Trump sanoi jouluaattona, että olipa lahja mikä hyvänsä, Yhdysvallat selviää siitä.
– Me saamme selville, minkälaisesta yllätyksestä on kyse, ja käsittelemme sen menestyksekkäästi. Jää nähtäväksi, mitä tapahtuu, Trump sanoi toimittajille lomapaikassaan Mar-a-lagon kartanossa Floridassa.
Trump väläytti myös mahdollisuutta, että Pohjois-Korean lahja ei olisikaan ikävä.
– Ehkä se on mukava lahja. Ehkä se on kaunis maljakko, presidentti sutkautti.
Mistään mukavasta lahjasta tuskin on kyse. Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un sanoi huhtikuussa, että hän antaa Yhdysvaltain presidentille Donald Trumpille aikaa tämän vuoden loppuun. Jos Yhdysvallat ei ala tehdä myönnytyksiä, Pohjois-Korea ottaa käyttöön kovemmat keinot ulkopolitiikkansa toteuttamisessa.
Helmikuun tapaamisessa Kim tarjosi Trumpille, että Pohjois-Korea lakkauttaa Yonbyonin ydinkoelaitoksen, jos Yhdysvallat vastavuoroisesti luopuu talouspakotteistaan. Sittemmin maiden väliset neuvottelut eivät ole edenneet.
Tulossa ballistisen ohjuksen koelaukaisu?
Pohjois-Korea ei ole täsmentänyt, mitä se "joululahja"uhkauksellaan tarkoittaa. Yhdysvallat on ilmoittanut, ettei sillä ole aikomustakaan joustaa vaatimuksissaan.
Yhdysvalloissa on uumoiltu, että Pohjois-Korea voisi tehdä esimerkiksi uuden ballistisen ohjuksen koelaukaisun. Kim Jong-un on pitänyt viime aikoina puheita, joissa hän on innostanut maan asevoimia tehostamaan valmiuttaan.
Pohjois-Korean tärkein tukija Kiina yrittää lieventää Korean niemimaan jännitystä. Kiina on kutsunut Etelä-Korean ja Japanin päämiehet tapaamiseen Chengdun kaupunkiin keskustelemaan niemimaan tilasta. Kiinan pääministerin Li Keqiangin, Japanin pääministerin Shinzo Aben ja Etelä-Korean presidentin Moon Jae-inin keskusteluissa pohditaan myös maiden välisiä kauppasuhteita.
Yhdysvaltain presidentin entinen neuvonantaja John Bolton on kiivaasti arvostellut Trumpin Pohjois-Korea-politiikkaa. Boltonin mukaan Pohjois-Korean uhka on välitön. Jos maa toteuttaa uhkauksensa, Yhdysvaltain johdon pitäisi tunnustaa, että sen Pohjois-Korea-politiikka on epäonnistunut.
Yhdysvaltain tulisi siinä tilanteessa kumppanimaidensa kanssa osoittaa, että jos jostakin asiasta sanotaan, ettei sitä hyväksytä, myös ilmaista asia käytännössä, Bolton sanoi Axios-uutissivuston haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) sunnuntaina.
On silti muistettava, että Pohjois-Korea on uhkaillut usein vastustajiaan kovilla sanoilla aikaisemminkin, mutta ei ole lopulta toteuttanut uhkauksiaan.
Lähteet: AFP, Reuters