1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. joulupukki

Seurantapalvelut vahvasti erimielisiä Joulupukin liikkeistä – Katso kartoilta, missä pukki on nyt ja minne hän on seuraavaksi menossa

Lapset voivat seurata Joulupukin joulunajan liikkeitä useilta eri nettisivustoilta.

Joulupukki glögimottinsa kanssa poseeraamassa kameroille ennen lahjojenjakomatkan aloittamista. Kuva: Kaisa Siren / AOP

Maailmaa asuttaa arviolta 7,7 miljardia ihmistä. Jotta vastikään Korvatunturilta matkaan lähtenyt Joulupukki ehtii viedä iloa ja lahjoja jokaiselle kiltille lapselle ja aikuiselle, tulee hänen matkustaa huikealla nopeudella maasta, kaupungista ja kylästä toiseen.

Pukin maailmankiertuetta voi seurata esimerkiksi suositusta Norad Tracks Santa (siirryt toiseen palveluun) -palvelusta, jota ylläpitää Yhdysvaltain ilmapuolustuskomentokeskus joka joulu. Noradin tietojen mukaan Joulupukki on jutun kirjoitushetkellä Itä-Siperiassa Venäjällä, matkalla kohti Jakutskin kaupungia, mutta hetkessä jo muualla. Lahjoja jaetaan noin sadan tuhannen paketin sekuntivauhtia.

Arvio pukin olinpaikasta perustuu useiden tiedemiesten ja -naisten tietoihin. Kuvakaappaus pukin liikkeitä seuraavalta noradsanta.org-sivustolta jouluaattona noin kello kolmen aikaan iltapäivällä. Kuva: Kuvakaappaus noradsanta-sivustolta.

Joulupukin liikkeet ovat kuitenkin hankalia seurattavaksi. Monet muutkin palvelut pyrkivät seuraamaan pukin rekeä, mutta valtava nopeus ja joulun taika pitävät pukin olinpaikan aina hieman hämärän peitossa.

Googlen Pukin jäljillä -palvelu (siirryt toiseen palveluun) on eri linjoilla Noradin asiantuntijoiden kanssa. Googlen tieteilijät ovat paikantaneet pukin juttua kirjoittaessa Australian itärannikolle.

Google kertoo pukin olevan Siperian sijaan Australiassa. Eri tahojen arvioissa pukin sijainnista on suuria heittoja. Kuvankaappaus Googlen Pukin jäljillä -palvelusta jouluaattona noin kello kolmen aikaan iltapäivällä. Kuva: Kuvakaappaus santatracker- sivustolta.

Huhujen mukaan sekä Norad että Google saavat konsulttiapua maailman kilteimmiltä lapsilta, joiden vilpitön usko pukkiin auttaa murtamaan pukin näkymättömyystaikaa.

Yle ei ole kyennyt saamaan varmistusta väitteille. Onnistuimme kuitenkin tallentamaan pukin matkaanlähdön kameralle. Voit katsoa sen täältä.

Voit keskustella pukin liikkeistä kello 22 saakka.

Lue ja katso lisää:

Katso joulupukin matkaanlähtö Korvatunturilta – Ylen perinteinen jouluvideo on välitetty ympäri maailmaa yli 30 vuoden ajan

Joko joulupukki kohta tulee? Yhdysvaltain ilmapuolustuskomentokeskus jäljittää pukin liikkeitä