Hyppää sisältöön

Minne kuuluvat joulupyhien roskat? Näin kierrätät syntyneen jätevuoren oikeaoppisesti

Suurin osa joulukoristeista lajitellaan sekajätteeseen. Kaikki lasi ei kuulu lasinkeräykseen.

Joulupaperit laitetaan energiajätteeseen tai sekajätteeseen. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Näin kierrätät eri jouluroskat oikein.

Lahjapaperit energiajätteeseen – tai ensi vuoteen

Lahjapaperit ja -narut eivät sovi paperinkeräykseen voimakkaan värjäyksen takia, ja koska niissä on usein teippiä ja tarroja. Joulupaperit laitetaan energiajätteeseen tai sekajätteeseen. Kierrätysnäkökulmasta vielä parempi vaihtoehto on säästää hyväkuntoiset lahjapaperit ensi vuoteen tai pakata lahjat esimerkiksi sanomalehtipaperiin. Myös kukkien pakkauspapereita voi säästää paketointia varten.

Joulukoristeet ovat yleensä sekajätettä

Rikkoutuneet joulukuusen pallot ja tähti, kimallenauhat ja muut koristeet ovat sekajätettä. Jos koristeessa on yli puolet metallia, se kuuluu metallinkeräykseen.

Kaikki lasi ei kuulu lasinkeräykseen

Lasiset kynttilälyhdyt kuuluvat sekajätteeseen, eivät lasinkeräykseen. Samoin rikki menneet astiat ovat sekajätettä. Elintarvikepakkauksissa käytettävä lasi on erilaista kuin astioissa, kertoo ympäristöasiantuntija Hanna Tukiainen Helsingin seudun ympäristöpalveluista (HSY).

– Jos siellä on juomalasi joukossa, niin se ei mene prosessissa eteenpäin.

Konvehtirasia pitää purkaa osiin

Muovinen konvehtialusta menee muovinkeräykseen, tai jos muovinkeräyspistettä ei ole, energiajakeeseen tai sekajätteeseen. Pahvipakkaus kuuluu kartonginkeräykseen, mutta sen voi säästää myös käteväksi lahjapakkaukseksi. Myös konvehtirasioiden kerrosten välinen paperinen pehmuste kuuluu kartonkikeräykseen. Niin ikään joulukalenterissa on usein erikseen pahvi- ja muoviosat.

Tuikkukynttilät, laatikkovuoat, tinat

Foliovuoat ja tuikkukynttilät kuuluvat metallinkeräykseen. Steariininjämiä ei tarvitse poistaa. Myös foliomaiset, kasaan rypistyvät karkkikääreet menevät metallinkeräykseen.

Uudenvuoden tina sen sijaan ei kuulu metallinkeräykseen. Uudenvuoden tinoja ei saa enää myydä, mutta jos vanhoja tinoja on vielä jäljellä, ne tulee viedä vaarallisen jätteen keräykseen. Jo valettuja tinoja voi myös valaa uudelleen.

Kuusta ei saa tunkea roska-astiaan

Monilla alueilla joulukuuset kerätään tammikuussa jätekatosten reunalta, jonne ne voi jättää. Joissain kunnissa on järjestetty erilliset kuusten keräyspaikat. Kuusen voi myös karsia itse ja viedä puutarhajätteeseen. Uusiokäyttöön kuusen saa pilkkomalla sen klapeiksi.

Jouluvalot ja hautakynttilän suojukset

Muoviset kynttilänsuojukset menevät sekajätteeseen. Hajonneet jouluvalot pitää viedä elektroniikkaromun keräykseen, ei sekajätteeseen.

Biojätteen lajittelussa vielä petrattavaa

Suomalaiset taitavat parhaiten paperinkierrätyksen, kertoo ympäristöasiantuntija Tukiainen HSY:ltä. Sen sijaan biojätteen kanssa on vielä opittavaa.

– Biojätteestä yksi kolmasosaa tulee biojäteastiaan ja kaksi kolmasosaa päätyy sekajätteeseen, Tukiainen kertoo tilanteesta pääkaupunkiseudulla.

Parasta olisi toki, ettei biojätettä ylipäänsä syntyisi. Ruokahävikkiä voi karsia joulunakin.

Kannattaa myös muistaa, että jouluna jäteastiat pullistelevat. Siksi esimerkiksi kartonki tulee litistää mahdollisimman pieneen tilaan. Varsinkaan suuria pakkauksia ei kannata viedä heti joulun jälkeen roskikseen, vaan odottaa, että astioita tyhjennetään taas.