Paavi otti joulupuheessaan esille maailman konfliktit ja tuomitsi ääriryhmien iskut Länsi-Afrikassa

Paavin mukaan epäoikeudenmukaisuus kääntää siirtolaiset pois paikoista, joissa heillä voisi olla toivoa arvokkaasta elämästä.

Paavi Franciscus piti perinteisen Urbi et Orbi -puheensa Pietarinkirkon parvekkeelta 25. joulukuuta.
Paavi Franciscus toivoi tänä vuonna joulupuheessaan lohtua konfliktien keskelle ympäri maailmaa.

Paavi Franciscus toivoi tänä vuonna joulupuheessaan lohtua konfliktien keskelle ympäri maailmaa.

– Pimeyttä on taloudellisissa ja maailmanpoliittisissa sekä luonnon ja ympäristön suojelua koskevissa ristiriidoissa, mutta Kristuksen valo on suurempi, Franciscus kertoi puheessaan.

Esimerkiksi Libanonin kansalle paavi toivoi ulospääsyä vallitsevasta kriisitilanteesta, jotta libanonilaiset voisivat jälleen toimia kutsumuksensa mukaisesti, vapauden ja sopusointuisen elon viestinä kaikille maailmassa. Perinteisessä urbi et orbi -juhlapuheessaan paavi nosti esille myös muun muassa Syyrian, Irakin ja Jemenin.

Paavi toivoi valoa Afrikan mantereelle, jossa moni on joutunut jättämään kotinsa yhteiskunnallisen tai poliittisen tilanteen vuoksi.

Paavi tuomitsi puheessaan myös ääriryhmien hyökkäykset Länsi-Afrikassa ja toivoi lohtua iskujen uhriksi joutuneille, erityisesti Burkina Fasossa, Malissa, Nigerissä ja Nigeriassa. Lisäksi Franciscus toivoi lohtua niille, jotka ovat tulleet uskonsa vuoksi vainotuksi sekä niille lähetyssaarnaajille ja uskoville, jotka ovat tulleet kidnapatuksi.

Franciscus rukoili myös laajemmin kaikkien niiden puolesta, jotka ovat kärsineet väkivaltaisuuksista, luonnonkatastrofeista ja tautiepidemioista.

Meret ovat muuttuneet hautausmaiksi

Roomalaiskatolisen kirkon johtohahmo otti puheessaan esille myös siirtolaiset, jotka joutuvat lähtemään vaarallisille merenylityksille saavuttaakseen Euroopan.

– Epäoikeudenmukaisuus pakottaa heidät ylittämään aavikoita ja meriä, jotka ovat muuttuneet hautausmaiksi, Paavi sanoi.

Paavin mukaan siirtolaiset joutuvat myös kohtaamaan sanoinkuvaamatonta kaltoinkohtelua, orjuutta ja kidutusta epäinhimillisillä vankileireillä.

– Epäoikeudenmukaisuus kääntää heidät pois paikoista, joissa heillä voisi olla toivoa arvokkaasta elämästä, mutta sen sijaan he löytävät itsensä välinpitämättömyyden muurien edestä, hän jatkoi.

83-vuotias Franciscus mainitsi puheessaan myös Kongon demokraattisen tasavallan. Erityisesti hän kiinnitti huomiota maan itäosiin, missä ihmiset ovat joutuneet kärsimään jo neljännesvuosisadan ajan paikallisten ja ulkomaisten aseistautuneiden ryhmittymien kynsissä.

Hän toi esille myös Amerikan mantereen, jossa useat kansakunnat elävät hänen omien sanojensa mukaan yhteiskunnallisen ja poliittisen kuohunnan vaihetta. Hän toivoi muun muassa venezuelalaisten saavan tarvitsemansa avun.

Lisäksi hän toivoi valoa Ukrainaan, jossa pyritään "konkreettisiin ratkaisuihin pysyvän rauhan saavuttamiseksi".

Urbi et orbi -puhe pidetään kahdesti vuodessa

Paavi antoi tänään Pietarinkirkon parvekkeelta puheensa yhteydessä myös juhlallisen siunauksensa Rooman kaupungille ja koko maailmalle. Urbi et orbi (kaupungille ja maailmalle) -puhe pidetään kahdesti vuodessa: pääsiäisenä ja jouluna.

Paavi piti puheensa iltapäivällä yhden jälkeen Suomen aikaa.

Paavi johti viime yönä myös jouluyön messua, jossa hän korosti Jumalan rakkautta kaikkia ihmisiä kohtaan. Paavi sanoi Vatikaanin Pietarinkirkossa pidetyssä messussa Jeesuksen syntymän muistuttavan ihmisiä siitä, että Jumala rakastaa kaikkia, jopa kaikkein pahimpia ihmisiä.

Roomalaiskatolisen kirkon johtaja kehotti ihmisiä keskittymään itsensä parantamiseen eikä vaatimaan muita ihmisiä muuttumaan.

Paavi on perinteisesti pitänyt jotakin teemaa esillä jouluyön messussa. Viime vuonna paavi tuomitsi ahneuden ja materialismin.