Jouluaaton messu jäi väliin ensimmäistä kertaa yli 200 vuoteen Pariisin Notre Damessa

Kirkko on ollut 1800-luvun alusta saakka jouluna auki vaikeuksista ja levottomuuksista huolimatta.

Notre Damen katedraali
Notre Damen katedraali kuvattuna Pariisissa 24. joulukuuta 2019.
Notre Damen katedraali kuvattuna Pariisissa 24. joulukuuta 2019.Julien de Rosa / EPA

Pariisin Notre Damessa jäi tänä vuonna jouluaaton messu väliin ensimmäistä kertaa yli 200 vuoteen. Katedraali on tällä hetkellä verhottu rakennustelineisiin keväällä tapahtuneen tuhoisan tulipalon vuoksi.

Katolilaiset joutuivat kokoontumaan sen sijaan muutaman sadan metrin päässä sijaitsevaan Saint-Germain l'Auxerrois’n kirkkoon.

Notre Dame on ollut jouluna auki yli kahden vuosisadan ajan muun muassa toisen maailmansodan saksalaismiehityksestä huolimatta. Pariisin maamerkkeihin lukeutuva pyhäkkö vaurioitui pahoin raivoisassa tulipalossa huhtikuun puolivälissä.

Rakennus menetti tulipalossa muun muassa goottilaisen torninsa ja useita katedraaliin säilöttyjä artefakteja. Katedraali on osa Seine-joen rannalla sijaitsevaa Unescon maailmanperintökohdetta.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron esitti pian palon jälkeen tavoitteen, että 850 vuotta vanha kirkkorakennus korjataan viidessä vuodessa. Töiden pitäisi olla valmiit siihen mennessä, kun Pariisissa järjestetään vuonna 2024 olympialaiset.

Maan kulttuuriministeriö kertoi lokakuussa, että katedraalin kunnostustöihin on tarjolla luvattujen lahjoituksien ja keräyksin kasattujen varojen muodossa lähes miljardi euroa.

Paikalliset syyttäjät avasivat kesäkuussa tutkinnan tulipalon syistä. Syyttäjät epäilevät, että tulipalon taustalla voisi olla esimerkiksi tupakantumppi tai sähkövika.

Lähteet: AFP