Avustusjärjestöt joutuivat keskeyttämään työnsä Jemenissä hyökkäysten vuoksi – YK: vaikutukset näkyvät 217 000 ihmisen arjessa

Järjestöjä pommitettiin viikonloppuna ja tiistaina.

Jemen
Työntekijä tarkastaa World Food Programmen tarjoamien elintarvikkeiden kuntoa kesäkuun lopulla 2019. Osa elintarvikkeista oli mahdollisesti pilaantuneita.
Jemenissä miljoonat ihmiset ovat nälänhädän partaalla. 80 prosenttia väestöstä tarvitsee humanitaarista apua, jota järjestöt tarjoavat.Yahya Arhab / EPA

Kaksitoista avustusjärjestöä on joutunut keskeyttämään työnsä jemeniläiskaupungissa järjestöihin kohdistuneiden iskujen vuoksi.

Iskut tehtiin rakettitoimisilla singoilla ja tienvarsipommilla, eikä niiden tekijöistä ole vahvistettua tietoa. Jemenin viranomaiset ovat syyttäneet iskuista islamistisia ryhmiä.

Hyökkäyksiä tehtiin sekä launtaiyönä että tiistaiaamuna. Iskujen kohteina olivat muun muassa hyväntekeväisyysjärjestö Oxfam ja humanitaarisen avun järjestö International Rescue Committee (IRC). Uutistoimisto Reutersin mukaan lauantain iskuissa haavoittui yksi ihminen.

Kartta
Tanja Ylitalo / Yle

Järjestöjen toimistot ovat Lounais-Jemenissä sijaitsevassa Ad Dalin kaupungissa, joka sijaitsee noin 136 kilometriä satamakaupunki Adenista pohjoiseen.

Ad Dalin kaupunki sijaitsee lähellä päätietä, joka yhdistää huthikapinallisten vallassaan pitämän pääkaupungin Sanaan ja Jemenin hallinnon hallussaan pitämän Adenin.

Sikainfluenssa ja denguekuume leviävät

YK on tuominnut iskut ja kuvaillut järjestöjä kohtaan lietsottuja vihakampanjoita tilanteen "hälyttäväksi kärjistymiseksi".

– Vaadin perusteellista tutkimusta ja haluan osoittaa arvostukseni Jemenin hallitukselle siitä työstä, jonka he ovat aloittaneet asian suhteen. Olen myös vakavasti huolissani jatkuvista mediakampanjoista, jotka levittävät juoruja ja lietsontaa avustusjärjestöjä vastaan, Mark Lowcock on todennut lausunnossaan.

YK:n avunpäällikö Lowcock on sanonut, että järjestöjen vetäytyminen vaikuttaa 217 000 asukkaan elämään.

Ruotsin Oxfamin tiedottaja Elin Williams on sanonut Sveriges Radiolle (siirryt toiseen palveluun), että järjestön työn keskeytyminen Ad Dalissa vaikuttaa välittömästi noin 6 000 jemeniläisen elämään.

Myös IRC on muistuttanut, että iskut vaikeuttavat ennen kaikkea tavallisten jemeniläisten elämää. Lauantaina rakettitoiminen sinko tuhosi järjestön ylläpitämää naistenkeskusta.

Järjestöistä on kerrottu, että niiden työ jatkuu, kun se on jälleen turvallista.

Jemenissä on viime aikoina levinnyt sikainfluenssa ja denguekuume. Tauteihin on kuollut lokakuun jälkeen noin 200 ihmistä, maan kapinallisten johtama terveysministeriö on arvioinut uutistoimisto AP:n mukaan.

Neljä viidestä tarvitsee humanitaarista apua

Jemenin sota on jatkunut jo melkein viisi vuotta.

Osapuolina ovat olleet muun muassa Iranin tukemat huthikapinalliset, Saudi-Arabian johtama, Jemenin hallintoa tukeva liittouma sekä etelän separatistit, jotka ovat halunneet pois Pohjois-Jemenin kontrollista.

Jemenin sodassa on kuollut kymmeniätuhansia ihmisiä, joista suuri osa on siviilejä. Miljoonat ihmiset ovat nälänhädän partaalla, ja 80 prosenttia väestöstä tarvitsee humanitaarista apua.

YK kutsuu Jemenin sisällissotaa maailman pahimmaksi humanitaariseksi kriisiksi.

Lisää aiheesta:

Pelastakaa Lapset: Jemenissä kymmeniä lapsia kuolee tai haavoittuu yhä joka kuukausi

Jemenin hallitus ja etelän separatistit allekirjoittivat vallanjakosopimuksen

Lähteet: Reuters, AP