Hyppää sisältöön

Trumpin verkkosivu antaa joulupöytään ohjeita liberaalisukulaisten päihittämiseen

Sivustolla esitetään Washington Postin mukaan väitteitä, jotka ovat virheellisiä ja harhaanjohtavia.

Donald Trump haluaa lyödä liberaaleille kalkkunanluun kurkkuun joulupöydässä. Kuva: CHRIS KLEPONIS / AOP

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin presidentinvaalikampanja avasi jouluaattona verkkosivuston (siirryt toiseen palveluun), jossa annetaan ohjeita liberaaliläheisten kanssa käytyjen väittelyiden voittamiseen. Sivustosta on kertonut muiden muassa Washington Post (siirryt toiseen palveluun).

Lehden mukaan sivustolla puhutaan esimerkiksi Venäjä-huijauksesta ja valeuutismediasta. Faktantarkastajat ovat kuvailleet sivuston lausuntoja virheellisiksi tai harhaanjohtaviksi.

Sivustolla on myös julkaistu video, jossa kerrotaan joulun olevan täynnä rakkautta ja naurua. Videolla hulmuavan yhdysvaltalaislipun edessä esiintyvä kampanjaedustaja kuitenkin jatkaa, että joulu on myös täynnä väistämättömiä keskusteluja perheen liberaalin kanssa, joka "ei vain halua uskoa sitä, kuinka hyvin Yhdysvalloilla menee Trumpin ollessa presidenttinä".

Videolla myös väitetään, että Yhdysvalloissa on käynnissä Trumpin ansiosta energiauudistus. Yhdysvaltojen kerrotaan muun muassa olevan maailman suurin öljyntuottaja, minkä lisäksi öljyn ja kaasun vientiä suitsutetaan.

Videolla esiintyvä henkilö väittää demokraattien haluavan muun muassa määrätä siitä, mitä kansalaiset syövät ja miten he matkustavat. Edustaja viittaa nimeämättömään tutkimukseen, jonka mukaan demokraattien "radikaali agenda" voisi lisätä yhdysvaltalaiskotitalouksien energialaskuja vuositasolla lähes 4 000 dollarilla.

Trumpin kampanjapäällikkö Brad Parscale mainosti sivustoa Twitterissä.

– Me tiedämme, että joulun ja juhlapyhien aikaan on aina mukana se liberaali lumihiutale, joka aloittaa väittelyn ja sen jälkeen pakenee ja piiloutuu, Parscale kirjoitti tviitissään.

– Älä anna heidän päästä kuin koira veräjästä tänä vuonna. Ole kuin Donald Trump ja jatka voittamista, hän lisää.

Sivusto syyttää Bideniä, vaikka väite on kumottu useasti

Sivustolla on osio, jossa käsitellään virkasyyteprosessia, ja väitetään, että kyse olisi ollut vaalitaktikoinnista.

Yhdysvalloissa edustajainhuone hyväksyi viime viikolla odotetusti virkasyytteen Trumpia vastaan. Syytteen ensimmäinen kohta koskee vallan väärinkäyttöä ja toinen kongressin toiminnan estämistä.

Trumpin katsotaan painostaneen Ukrainan johtoa tutkimaan demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivää Joe Bidenia. Häntä syytetään myös kongressin työn estämisestä virkarikostutkinnan aikana.

Jouluaattona julkistetulla sivustolla sen sijaan esitetään useaan otteeseen virheelliseksi todistettu väite siitä, että demokraattien Biden olisi painostanut Ukrainan johtoa erottamaan huippusyyttäjänsä. Näin väitetään tapahtuneen, koska syyttäjä oli aloittanut tutkinnan sijoitusyrityksestä, joka oli nimittänyt Bidenin pojan hallitukseensa.

Seuraavaksi Trumpin virkasyytteestä järjestetään oikeudenkäynti kongressin ylähuoneessa eli senaatissa. Senaatissa Trumpin republikaaneilla on enemmistö, joten syytteen odotetaan kaatuvan.

"Trump on vastuussa maan vahvasta taloudesta"

Sivustolla kehotetaan konservatiiveja muistuttamaan liberaaliläheisiään siitä, että Trump on vastuussa maan talouden vahvistumista. Sivustolla ei kuitenkaan ole mainintaa siitä, että talouden vahvistuminen alkoi jo hyvissä ajoin ennen kuin Trump aloitti tehtävässään.

Sivustolla käsitellään Trumpin rajoittavaa maahanmuuttopolitiikkaa ja sairasvakuutuksia. Sivuston mukaan demokraatit yrittävät riistää äänestäjiltä heidän yksityisen, työnantajan tarjoaman sairasvakuutuksensa.

Kaikki demokraattien presidenttiehdokkuutta havittelevat eivät kuitenkaan NPR:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan edes pyri tuomaan maahan valtion hallinnoimaa sairasvakuutusjärjestelmää. Vakuutusjärjestelmän laajentamisesta kaikkien käyttöön on myös erilaisia näkemyksiä, ja osa puolueen ehdokkuudesta kisaavista aikoisi uudistuksesta huolimatta pitää myös yksityiset sairasvakuutukset voimassa.

Sivustolla painotetaan lisäksi Trumpin omaa suhdetta maahanmuuttoon ja muistutetaan muun muassa siitä, kuinka Trumpin esi-isät sekä hänen nykyinen vaimonsa Melania Trump ovat maahanmuuttajia.

Tämän jälkeen keskustelu siirretään laittoman maahanmuuton kitkemiseen ja Trumpin kiisteltyyn rajamuuriin, jonka Trump lupasi jo ensimmäisen kampanjansa yhteydessä rakentaa Yhdysvaltojen ja Meksikon rajalle.

.
.