Kirjasto avasi ovensa koko jouluksi – "Kiva päästä tänne, ettei tule mökkihöperöksi"

Espoolainen Sellon kirjasto on auki joulunpyhinä aamusta keskiyöhön. Ihmisille haluttiin tarjota maksuton paikka, jossa voi rauhassa viettää aikaa.

kirjastot
Silva Määttänen , sellon kirjasto , 25.12.2019 , Espoo
Espoolainen Silva Määttänen kävi joulupäivänä hakemassa lomalukemista Sellon kirjastosta.Juha Heikanen / Yle

Pekka ja Emma Pirinen pelaavat Alias-lautapelia puolenpäivän aikaan Sellon kirjastossa. Isä ja tytär halusivat ajanvietettä joulupäivään.

– Olemme äitini luona viettämässä joulua, ja hän huomasi, että kirjasto on auki. Kiva päästä tänne, ettei tule mökkihöperöksi, Pekka Pirinen sanoo.

Vaikka joulupäivän viettäminen kirjastossa tuntuukin Pirisistä hieman oudolta, he pitävät aukioloa hyvänä ideana. Pirisille kirjastot ovat muutenkin tuttuja paikkoja, sillä 14-vuotias Emma lukee paljon ja isä Pekka käy kirjastossa pelaamassa lautapelejä ja vaikkapa biljardia.

Espoossa pääsee tänä jouluna poikkeavina aikoina kirjastoon, sillä Sellon kirjasto pitää ovet auki koko joulun. Kirjasto on auki aatosta tapaninpäivään, aamukahdeksasta puoleenyöhön.

– On tärkeää, että on joku paikka, mihin voi tulla ja jossa voi olla rauhassa, Sellon kirjaston asiakaspalvelupäällikkö Hans Swahn sanoo.

Swahnin mielestä on tärkeää, että tarjolla on joulunakin jokin maksuton ja kenelle tahansa sopiva paikka. Kaikki eivät vietä joulua tai heillä ei ole mahdollisuutta joulun juhlimiseen.

Emma ja Pekka Pirinen , sellon kirjasto , 25.12.2019 , Espoo
Emma ja Pekka Pirinen pelasivat joulupäivänä sananselityspeli Aliasta Sellon kirjastossa. Juha Heikanen / Yle

Lomalukemista ja oleskelua

12-vuotias Silva Määttänen on hakemassa matkalukemista Lapin reissulle. Kirjaston hyllystä löytyy kaivattu fantasiakirja, Tuhkakaupunki, ja mukaan tarttuu vielä saman sarjan seuraavakin osa.

– Tämä ei ole lähikirjastoni, mutta tulin hakemaan kirjaa täältä, koska muut kirjastot eivät ole auki, Silva Määttänen sanoo.

Joulupäivänä moni muukin kävijä on Sellon kirjastossa nimenomaan kirjoja lainaamassa.

– Näppituntuma on, että eilen aattona varsinainen kirjaliikenne oli aika vähäistä. Kyllä se oli enemmän olemista. Tänään ihmiset tuntuvat olevan kirjamielessä liikkeellä, Swahn sanoo.

Hans Swahnin mukaan Sellon kirjaston pitäminen auki läpi joulun syntyi heti viime joulun jälkeen. Tähän mennessä pitkä aukioloaika on hänen mielestään näyttänyt tarpeelliselta.

Jouluaattona Sellon kirjastossa kävi lähes tuhat asiakasta, mikä on viidesosa tavallisen arkipäivän kävijämäärästä. Puoleenyöhön saakka paikalla oli vielä muutamia ihmisiä. Swahnin mukaan osa kirjaston asiakkaista katseli aattoiltana elokuvaa, osa opiskeli tai oli muuten viettämässä aikaa. Paikalla oli niin nuoria kuin vanhempiakin ihmisiä.

– Eilen saimme tosi paljon kiitosta ihmisiltä, jotka eivät halunneet vain istua yksin kotona vaan tulivat mieluummin tänne, Swahn sanoo.

Hans Swahn , Asiakaspalvelupäällikkö , Sellon kirjasto , Espoo
Joulun pitkistä aukioloajoista on tullut asiakkailta paljon kiitosta, kertoo asiakaspalvelupäällikkö Hans Swahn Sellon kirjastosta.Juha Heikanen / Yle

Myöhäisellekin aukiololle tarvetta

Joulupäivän ohjelmaan kuuluu myös joululauluja ja ruokakassien jakoa. Ne ovatkin espoolaisen Anneli Niemen syy kirjastossa käyntiin. Niemi pitää kirjaston aukioloa joulunpyhinä hyvänä varsinkin niille, jotka ovat yksinäisiä.

– Minusta tämä on loistava ajatus. Tulin tekemään kaksi asiaa yhdellä iskulla, laulamaan joululauluja ja hakemaan ruokatavarakassin, Niemi sanoo.

pieni joulukuusi ,sellon kirjasto , 25.12.2019 , Espoo
Sellon kirjasto haluttiin pitää auki joulunakin, että ihmisillä olisi jokin maksuton paikka viettää aikaa.Juha Heikanen / Yle

Sellon kirjaston lisäksi muitakin yksittäisiä kirjastoja on ollut joulunpyhinä auki eri puolilla Suomea, vaihtelevin aukioloajoin. Asiakaspalvelupäällikkö Hans Swahnin mielestä joulun aukiololle olisi tarvetta tulevinakin vuosina.

– Ainakin aaton perusteella vaikuttaa siltä, että kysyntää on sille myöhäisellekin aukiololle, ehdottomasti, Swahn sanoo.

Sellon kirjaston aukioloajat jouluna näet täältä (siirryt toiseen palveluun).