Hyppää sisältöön

Toistasataa kiinalaista pidätettiin Nepalissa epäiltynä kyberhuijauksesta

Ratsiassa takavarikoitiin yli 700 puhelinta ja 400 tietokonetta.

Epäiltyjä viedään poliisiasemalle Kathmandussa. Kuva: Navesh Chitrakar / Reuters

Nepalissa toistasataa kiinalaista on pidätetty kyberhuijauksesta epäiltynä, kertoo poliisi. Kyse on maan suurimmasta ulkomaan kansalaisiin kohdistuneesta ratsiasta.

Turistiviisumilla maassa olevista 122 pidätetystä kahdeksan on naisia. Pidätykset tehtiin maan pääkaupungissa Kathmandussa, jossa poliisi teki koordinoidun ratsian yhteensä yhdeksään rakennukseen.

Poliisin mukaan ratsioiden kohteena olleet talot oli tehty muistuttamaan hostelleja. Niissä oli isot keittiöt, kerrossänkyjä ja työskentelyyn tarkoitettuja pöytärivejä, joiden ääressä oli useita tuoleja.

Nepalin tiedustelupalvelun johtaja Niraj Bahadur Shahi kertoi uutistoimisto AFP:lle, että pidätettyjä epäillään osallisuudesta kyberrikollisuuteen ja todisteita tarkastellaan paraikaa.

Uutistoimisto Reutersin mukaan epäillyt olivat muun muassa hakkeroituneet pankkiautomaatteihin. Nepali Times (siirryt toiseen palveluun) -lehti kirjoittaa, että pidätykseen liittyy myös epäily laittomasta villieläinten kauppaamisesta.

Ratsiassa takavarikoitiin yli 700 puhelinta, noin 330 kannettavaa tietokonetta ja lähes sata pöytätietokonetta. Poliisi otti haltuunsa myös lukuisia muistitikkuja ja sim-kortteja.

Kiinalaisia pidätetty myös Filippiineillä ja Malesiassa

Shahin mukaan nepalilaisviranomaiset tekivät yhteistyötä kiinalaisviranomaisten kanssa.

Muutama päivä sitten Filippiineillä pidätettiin luvatta toimiviin peliyrityksiin tehdyssä ratsiassa yli 340 kiinalaista. Viime kuussa taas lähes 700 kiinalaista pidätettiin Malesiassa, kun viranomaiset tekivät iskun mittavaan verkkosijoitushuijausoperaatioon.

Ei ole vielä tiedossa, ovatko nämä kolme tapausta kytköksissä toisiinsa.

Lue myös:

.
.