Venäjä vei oppositiovaikuttajan väkisin asepalvelukseen Jäämeren saarelle

Novaja Zemljalle viety Ruslan Šaveddinov on oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin läheinen liittolainen.

Venäjä
 Novaja Zemljan saaret.
Alokkaita ei yleensä lähetetä Novaja Zemljan karuihin oloihin. Venäjän puolustusministeriö / TASS / AOP

Venäjän valtio on hakenut oppositiovaikuttaja Ruslan Šaveddinovin kotoaan ja vienyt hänet asepalvelukseen Novaja Zemljan saarelle Jäämerelle. Hänen tukijansa pitävät toimintaa kidnappauksena.

23-vuotias Šaveddinov on oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin liittolainen ja työskentelee tämän korruptionvastaisessa järjestössä.

Navalnyin mukaan Šaveddinov katosi kotoaan Moskovasta maanantaina sen jälkeen kun poliisi murtautui asuntoon katkaistuaan ensin sähkön ja estettyään Šaveddinovin puhelimen sim-kortin toiminnan.

Hän onnistui myöhemmin soittamaan jonkun toisen puhelimella naisystävälleen ja kertomaan olinpaikkansa Jäämerellä 2000 kilometrin päässä Moskovasta.

Venäjän armeijan mukaan Šaveddinov on asevelvollinen ja on pakoillut asepalvelusta pitkään. Navalnyi puolestaan sanoo, että Šaveddinovin terveydentila estää häntä menemästä asepalvelukseen.

Asiasta kirjoitti ja tviittasi myös The Moscow Times (siirryt toiseen palveluun).

Opposition kannattajat protestoivat Šaveddinovin viemistä saarelle Moskovassa armeijan päämajan edessä.

"Hyvää uutta vuotta 1937", luki yhdessä mielenosoittajan kyltissä. Lauseella viitattiin Stalinin puhdistuksien huippuvuoteen.

Navalnyin mukaan Šaveddinov ei saa kommunikoida ulkomaailman kanssa muiden varusmiesten tapaan. Lisäksi häntä seuraa joku koko ajan.

Šaveddinovin asepalvelus kestää vuoden ajan.

Lue myös:

Venäjän oppositiojohtaja Navalnyi pidätettiin ja vapautettiin – kritisoi voimakkaasti liittolaisensa pakottamista asepalvelukseen

Venäjän viranomaiset aloittivat uuden kotietsintöjen aallon oppositiota vastaan – Navalnyi: "Tyhjäntoimittajat ja koijarit asialla"

Venäjä julisti oppositiojohtaja Navalnyin säätiön ulkomaiseksi agentiksi – "Jälleen uusi yritys tukahduttaa toiminta"

Venäjän poliisi teki kymmeniä ratsioita opposition toimistoihin ja aktivistien koteihin

Lähteet: AFP, Reuters