Venäjän oppositiojohtaja Navalnyi pidätettiin ja vapautettiin – kritisoi voimakkaasti liittolaisensa pakottamista asepalvelukseen

Pidätyksen virallinen syy ei ole vielä selvillä. Navalnyin on tarkoitus esiintyä tänään televisiokanavallaan.

Aleksei Navalnyi
Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi kuvattuna Moskovassa 29. syyskuuta.
Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi kuvattuna Moskovassa 29. syyskuuta. Yuri Kadobnov / AFP

Venäjän poliisi pidätti oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin vähäksi aikaa torstaina päivällä.

Navalnyi pidätettiin hänen perustamaansa korruptionvastaiseen säätiön (FBK) päämajaan tehdyn ratsian yhteydessä. Päämaja sijaitsee Moskovassa. Syytä pidätykselle ei ole toistaiseksi kerrottu julkisuuteen.

Navalnyin tiedottaja Kira Yarmysh on kertonut ratsiasta, pidätyksestä ja vapautuksesta Twitter-tilillään. (siirryt toiseen palveluun) Hän kirjoitti, että Navalnyi pidätettiin "voimakeinoin" eikä hän tehnyt vastarintaa.

Tilanteesta on julkaistu video Navalnyin virallisessa tiedotuskanavassa. Videolla näkyy päämajassa parveilevia ihmisiä ja paikalle tulleita silovikejä.

Virkamiesten korruptiosta raportteja julkaissut FBK on ollut Venäjän hallinnon tikunnokassa jo pitkään.

Venäjän viranomaiset ilmoittivat kesällä aloittavansa tutkinnan säätiöstä, sillä sitä epäiltiin rahanpesusta. Lokakuussa Venäjän viranomaiset julistivat (siirryt toiseen palveluun), että säätiö on ulkomainen agentti.

Navalnyin on tarkoitus esiintyä torstaina ohjelmassaan

Venäjän hallintoa kritisoiva Navalnyi on pidätetty useasti aiemminkin. Esimerkiksi elokuussa hän suoritti 30 päivän vankeusrangaistusta, jonka hän oli saanut ihmisten kutsumisesta luvattomaan mielenosoitukseen.

Jouluviikko on ollut vauhdikas venäläisille oppositioliikkeille, sillä maanantaina venäläinen oppositiovaikuttaja Ruslan Šaveddinov vietiin väkisin asepalvelukseen Jäämerelle. Šaveddinov on Navanlnyin liittolainen.

Navalnyi kritisoi joulupäivänä Šaveddinovin pakottamista asepalvelukseen. Hän vertasi viranomaisten toimia kidnappaukseen ja laittomaan pidätykseen.

Navalnyin on tarkoitus puhua torstaina omassa ohjelmassaan, joka kritisoi Venäjän hallintoa.

Lue lisää:

Venäjä vei oppositiovaikuttajan väkisin asepalvelukseen Jäämeren saarelle

Venäjän viranomaiset aloittivat uuden kotietsintöjen aallon oppositiota vastaan – Navalnyi: "Tyhjäntoimittajat ja koijarit asialla"

Lähteet: Reuters, AFP, TASS