1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Benjamin Netanjahu

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu jatkaa puolueensa johdossa – julistautui voittajaksi jo puheenjohtajavaalin jälkeen

Netanjahu johtaa Likud-puoluetta maaliskuussa järjestettävissä parlamenttivaaleissa.

Likud-puolueen johtaja Benjamin Netanjahu kuvattuna vuonna 2013. Kuva: Dan Balilty / EPA

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu on saanut murskavoiton Likud-puolueen puheenjohtajavaalissa. Hänet valittiin jatkamaan puolueen johdossa 72 prosentilla äänistä. Puheenjohtajasta äänestettiin torstaina, ja viralliset tulokset vahvistettiin varhain perjantaiaamuna.

Netanjahun pitkäaikainen kilpakumppani Gideon Saar sai 28 prosenttia äänistä.

Puheenjohtajasta äänesti hieman alle puolet Likud-puoleen noin 116 000 äänioikeutetusta jäsenestä. Israelissa riehuvan talvimyrskyn epäillään vaikuttaneen äänestysintoon.

Netanjahu on ollut puolueen keulahahmo kahden vuosikymmenen ajan. Jo äänestyksen jälkeen ovensuukyselyn perusteella ennustettiin, että Netanjahu saa vaalissa selvän voiton. Hänelle ennustettiin yli 71 prosenttia äänistä.

– Valtava voitto! Kiitos Likudin jäsenille luottamuksesta, tuesta ja rakkaudesta, Netanjahu tviittasi tunti äänestyksen päättymisen jälkeen.

Saar myönsi tappionsa jo ennen tuloksen vahvistumista.

– Olen tyytyväinen päätökseeni. He, jotka eivät ota riskejä sen vuoksi mihin uskovat, eivät tule koskaan onnistumaan. Kollegani ja minä aiomme seisoa Netanjahun takana kampanjoimassa Likudin menestyksen puolesta vaaleissa, Saar tviittasi.

Netanjahu tulee viemään Likud-puolueen kohti maaliskuussa järjestettäviä parlamenttivaaleja. Likudin johtajana hän voisi saada uuden mahdollisuuden muodostaa hallitus maahan.

Tulevat vaalit ovat jo kolmannet vuoden sisällä Israelissa. Sekä Netanjahu että toisen valtapuolueen, Sininen ja valkoinen -puoleen johtaja Benny Gantz epäonnistuivat vuoroillaan hallituksen muodostamisessa. Israelin parlamentin eli Knessetin saama lisäaika hallituksenmuodostajan löytämiseksi umpeutui reilut kaksi viikkoa sitten, minkä takia parlamentti joutui hajoamaan.

Maassa ei ole ollut toimivaa hallitusta liki vuoteen.

Netanjahun asema on saanut kolhuja

Useissa israelilaisissa vaalikampanjoissa toiminut mielipidetutkija Stephan Miller sanoi aiemmin, että Netanjahu voi vain hävitä johtajuustaistossa. Siitä huolimatta, millaisen kannatuksen hänen vastustajansa Saar äänestyksessä saa, on se selvä merkki puolueen sisäisistä asenteista.

– Se on ensimmäinen kerta kymmeneen vuoteen, kun joukko oikeistoäänestäjiä selkeästi ilmaisee halukkuutensa päästä eroon Netanjahusta, hän kertoi.

Ministerinäkin toiminut Saar haastoi Netanjahun johtajuuden viime kuussa, kun Netanjahua vastaan nostettiin syytteet korruptiosta. Häntä syytetään monista eri tapauksista muun muassa rikosnimikkeillä petos ja lahjuksen ottaminen. Netanjahu on kiistänyt syytökset.

Syytteet saattavat päättää Netanjahun poliittisen uran. Hän on maan pitkäaikaisin pääministeri ja toiminut tehtävässään vuodesta 2009.

Israelin lainsäädännön mukaan pääministerin on pakko erota vasta, kun hänet on tuomittu ja kaikki mahdolliset valitusmahdollisuudet on käytetty. Poliittiset paineet Netanjahun eroamiseksi ovat silti olleet kovat.

Lue myös:

Israelissa pääministeri Netanjahu taistelee puolueensa puheenjohtajuudesta

Israelissa järjestetään kolmannet vaalit vuoden sisällä – parlamentti ei löytänyt hallituksenmuodostajaa määräaikaan mennessä