Venäjä, Kiina ja Iran aloittavat yhteiset merisotaharjoitukset tänään Omaninlahdella – kesällä alueella tehtiin tankkeri-iskut, joista syytettiin Irania

Venäjän puolustusministeriön mukaan merivoimat harjoittelevat merirosvojen kaappaaman laivan vapauttamista.

Omaninlahti
Palava tankkeri.
Norjalainen tankkeri syttyi tuleen 13. kesäkuuta Omaninlahdella. Yhdysvallat syytti tankkeri-iskusta Irania, ja maiden välit kiristyivät entisestään.EPA

Venäjä, Kiina ja Iran aloittavat tänään perjantaina yhteiset merisotaharjoitukset Intian valtamerellä ja Omaninlahdella. Asiasta kertoi Kiinan puolustusministeriö torstaina.

Venäjän puolustusministeriön mukaan merivoimat harjoittelevat yhteistyössä merirosvojen kaappaaman laivan vapauttamista.

Harjoitukset jatkuvat maanantaihin asti. Niiden tarkoituksena on syventää maiden merivoimien välistä yhteistyötä, ministeriön tiedottaja Wu Qian sanoi. Wun mukaan harjoitus on normaalia sotilaallista yhteistyötä.

– Ne eivät välttämättä liity alueelliseen tilanteeseen, Wu sanoi tiedotustilaisuudessa, muttei tarkentanut lausuntoaan.

Tilanne Intian valtameren ja Omaninlahden alueella on jännittynyt Iranin ja Yhdysvaltojen sekä alueellisten kilpailijoiden Iranin ja Saudi-Arabian välisten suhteiden vuoksi.

Yhdysvallat on syyttänyt Irania kesäkuussa tehdystä Omaninlahden tankkeri-iskusta. Yhdysvallat myös vetäytyi pois Iranin ydinsopimuksesta viime vuonna ja asetti Irania kohtaan tiukkoja talouspakotteita.

Sen lisäksi Yhdysvallat on yhdessä Saudi-Arabian kanssa syyttänyt Irania syyskuussa tehdystä iskusta, jossa Saudi-Arabian öljyjalostamoihin tehtiin tuhoisia drooni- ja ohjusiskuja. Iran on kieltänyt kaikki syytökset.

– Intian valtameri ja Omaninlahti ovat merkittäviä kansainvälisen kaupan reittejä, ja vesialueiden turvallisuuden takaaminen on tärkeä tehtävä, sanoi Iranin puolustusvoimien tiedottaja, prikaatinkenraali Abolfazl Shekarchi keskiviikkona harjoituksista.

Omaninlahti on yhteydessä Hormuzinsalmeen, jonka läpi kuljetetaan noin viidennes maailman öljyvaroista. Hormuzinsalmi yhdistyy Persianlahteen.

Lue myös:

YK:n turvallisuusneuvosto tuomitsee Omaninlahden tankkeri-iskut

Trump: Iran syyllinen Omaninlahden tankkeri-iskuun – "Seuraukset jäävät nähtäviksi"

Iranin presidentti varoittaa ulkomaisten joukkojen lisäävän ongelmia Persianlahdella – esittelee rauhansuunnitelmansa YK:lle lähipäivinä

Saudi-Arabia esitti todisteita Iranin osallisuudesta öljyjalostamoiskuihin – Katso video

Yhdysvaltalaislähteet: Isku Saudi-Arabiaan tehtiin Iranista, käytössä risteilyohjuksia ja drooneja

Lähteet: Reuters, TASS